Předčasné volby nejsou až tak jisté, upozorňují komentáře deníků

09.08.2013 6:13

Rozpuštění sněmovny není až tak jisté, upozorňují dnešní komentáře českých deníků. Komentátoři poukazují na nepevnost domluvených kroků ve sněmovně a nechuť některých stran a poslanců k předčasným volbám. Zmiňují také nejasnost Ústavy, s jejímž využitím by mohl volby oddálit prezident Miloš Zeman.

Předčasné volby nejsou až tak jisté, upozorňují komentáře deníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

Ten je podle komentáře v Hospodářských novinách vítězem voleb, podle Mladé fronty Dnes naproti tomu předčasné volby omezí rozpínavost Hradu.

"Samorozpouštěcí koalice TOP 09, ČSSD, KSČM a VV vypadá pevně. Leč vědomí, že Miroslav Kalousek už podruhé otočil o 180 stupňů a ODS nadšení pro nové volby vydrželo jen deset hodin, nás vede k opatrnosti," píšou HN. Poukazují také na poslance Věcí veřejných, kteří se zřejmě do sněmovny nevrátí a předčasnými volbami by na platu přišli o půl milionu korun.

Nejistý je podle HN i Zemanův postoj. Do květnového termínu řádných voleb by prezident měl víc času na "definitivní normalizaci ČSSD, finanční saturaci svých příznivců skrze Rusnokovu či jinou vládu a nakonec i na kampaň pro SPOZ z vládních lavic", napsal deník. Lidové noviny pak poukázaly na to, že v Ústavě není termín, za jak dlouho má prezident sněmovnu rozpustit poté, co rozpuštění schválí poslanci.

Ztrátové volby

Problémem mohou být podle LN vedle rodinných účtů poslanců také stranické pokladny. "ODS loni hospodařila se ztrátou přes 43 milionů, jakékoli volby budou pro ni drahé a ztrátové," píše deník.

Podle MF Dnes politici směřováním k předčasným volbám konečně něco udělali pro klasický proces parlamentní demokracie. Dosavadním přešlapováním bývalá vládní koalice jen nebezpečně otevírala prostor Zemanovi pro jeho kejkle s takzvanými odborníky, píše deník. ODS podle něj může po volbách v opozičních lavicích projít deratizací a nabrat novou sílu, ČSSD si otestuje, zda odolá tlakům prezidenta na přetvoření parlamentní demokracie v autoritářský režim.

Vznik autokracie

Důvěru zastánců předčasných voleb v obrození sněmovny naproti tomu nesdílí komentátor LN. ČSSD se podle něj už změnila v jednu ze zemanovských stran a namísto Věcí veřejných očekává ve sněmovně jiná "hnutí chaosu". Podle HN se navíc nezdá, že by případné nové strany ve sněmovně získaly takovou podporu, aby zabránily vzniku soft verze autokracie. "Nehledě na to, že otázka 'Babiš, nebo Zeman' není nic, na co by mohl mít přesvědčený zastánce liberální demokracie jednoznačnou odpověď," píše se v komentáři HN.

Deník E15 má za to, že prezident Zeman je v jasné výhodě také proto, že dav mu bude tleskat, pokud bude donekonečna zdůrazňovat důležitost vyšetření politické korupce. "Volby budou tak jako tak ve znamení kriminálních skandálů - jen nevíme, jestli těch známých současných, nebo nějakých nových neznámých," uzavřely LN ve svém úvodním sloupku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…