František Štván: Předčasné volby vítám, ale s podmínkou

08.08.2013 19:26

Vzhledem k tomu, že po nejčistějším řešení, tedy hlasování o rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb, mnozí politici dlouhodobě volali a ti zbylí je po rozpadu 101 okamžitě a s nadšením následovali, tak jsem měl u TV pocit, že nikdo nemůže být po středeční noci zklamaný. Součástí mého pocitu byl však i otazník, jestli jim volební entuziazmus vydrží i po čtvrtečním ránu. Proč?

František Štván: Předčasné volby vítám, ale s podmínkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Prezident Zeman totiž pronesl z tak vysokého politického postu často neslýchaná slova. Žalobce Ištvan podle něho slibuje při vyšetřování kmotrovstvích mafií senzaci, a to v řádu několika týdnů. Reálně prý hrozí, že dojde na řadu politických špiček. Z těchto důvodů by případný druhý pokus raději odložil. Nepochybuji o tom, že prezident Zeman nemlátil jen prázdnou slámu a že nepochybně ví, byť se státním zástupcům do vyšetřování neplete, že se tak skutečně stane a možná i z rozhovoru s Ištvanem prognosticky vytušil, kterých konkrétních lidí se senzace bude  týkat.

To však znamená, že pokračující vyšetřování ze strany státního zástupce Ištvana může místo do vládních postů zasáhnout do pobíhajících příprav předčasných voleb, jejichž součástí nepochybně bude i sestavování kandidátek.

Proto si troufnu  tvrdit, že by zatýkání z řad členů vlády toužící po vyjádření podpory byl menší průšvih, než když dojde k zatýkání například těsně před termínem předčasných voleb. Zatýkání je totiž jedna věc a prokázání viny věc druhá. Neumím si v žádném případě představit, jaké pozitivum by nejen nám občanům, ale i státním zástupcům a policii přinesla skutečnost, že zatýkáním, po kterém se ukáže, že bylo neoprávněné, ovlivnili průběh a výsledek voleb, které měly přívlastek demokratické.

Z těchto důvodů, byť jsem rád, že po ústavně čisté proceduře dostanu šanci jít volit, bych preferoval tuto variantu.

O rozpuštění sněmovny a složení kandidátek napříč politickým spektrem nechť se hlasuje až poté, co státní zástupce Ištvan ukončí vyšetřování. Těch pár týdnů, jak odhadl prezident Zeman, by nám za čistý průběh voleb mělo stát. Do té doby nechť vládne vláda současná.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…