Zeman v hladomorně, plivající a škodící Kalousek. Řežba kvůli prezidentovi pokračuje

10.09.2013 4:44

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska zasahuje prezident republiky Miloš Zeman svou návštěvou regionů do předvolební kampaně ve prospěch SPOZ. Například někteří občanští demokraté s Kalouskem souhlasí, ale dodávají, že pokud by volby vyhrál Karel Schwarzenberg, zase by podporoval TOP 09. Je to logickým výsledkem zavedení přímé volby prezidenta.

Zeman v hladomorně, plivající a škodící Kalousek. Řežba kvůli prezidentovi pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dle názoru místopředsedy TOP09 Miroslava Kalouska zahájil Zeman předvolební kampaň už dávno. „Začal kampaň už jmenováním některých ministrů Rusnokovy vlády. Nyní jako prezident republiky objíždí regiony,“ uvedl na Primě Kalousek.

Miloš Zeman chce krajům pomáhat

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o Kalouskově názoru myslí. Podle prvního místopředsedy ČSSD a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška je dobře, že Zeman více komunikuje s kraji a že do nich i jezdí na návštěvy.

„Na rozdíl od pana Kalouska se prezident Zeman zajímá o problémy krajů a jejich občanů už od nástupu do úřadu, hejtmany přijal krátce po své inauguraci a udržuje s námi pravidelný kontakt a komunikaci. Vítám výjezdy hlavy státu do krajů, kde se bude setkávat s občany, úspěšnými podnikateli či významnými osobnostmi. Pana Kalouska jsme v posledních pěti letech v krajích neviděli, za to jsme pociťovali jeho tvrdé a nemilosrdné škrty směrem ke krajům. Miloš Zeman chce krajům pomáhat, TOP 09 a Miroslav Kalousek krajům škodili víc, než si myslíte,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf Asociace krajů.  

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má stejný názor jako Kalousek. „Samozřejmě je to součást volebního boje. Prezident Zeman jako obyčejně dělá, co chce, a nadstranickost ho příliš nezajímá,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf TOP 09.

„Že prezident Zeman pomáhá zemanovcům, všichni vědí. A že by Karel Schwarzenberg v případě svého zvolení pomáhal TOP 09, by mělo všem myslícím lidem být jasné, byť se o tom mlčí,“ říká senátor ODS Milan Pešák.

Chápu Kalouska, že mu Zeman leží v žaludku. Aby taky ne

„Naprosto chápu Miroslava Kalouska, kterého Miloš Zeman připravil o místo ministra financí, že by prezidenta nejraději zamkl na Hradě a možná i v hladomorně. Já jsem naopak rád, že prezident jezdí po krajích a setkání s lidmi se na rozdíl od řady pravicových politiků nebojí,“ uvedl bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Ať si Kalousek zamete před vlastním prahem. Karel Schwarzenberg nedělal jako ministr zahraničí při prezidentské kampani nic jiného,“ vzkázala Kalouskovi lídryně kandidátky pravicového volebního bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková.

Senátor ČSSD Miloš Malý byl osobně na Zemanově vystoupení v Kroměříži. Podle něho tam žádnou propagaci SPOZ nedělal: „Nezmínil se slovem o žádné politické straně. Řešil s lidmi jen regionální problematiku. Jen se přítomným na začátku debaty omluvil, že jmenováním Rusnokovy vlády neumožnil pokračování činnosti pana Kalouska na ministerstvu financí. Za to sklidil bouřlivý potlesk.“

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Neměl by však přímo jednostranně ovlivňovat předvolební atmosféru

„Je zjevné, že Miloš Zeman je součástí kampaně SPOZ a zcela jasně porušil své sliby o nadstranickém prezidentovi. Vypadá to, že to s horními deseti miliony, kterými se neustále zaštiťuje, myslí stejně upřímně jako jeho korunní princ Stanislav Gross,“ uvádí místopředseda TOP 09 a lídr strany v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša.

„Je pravda, že prezident republiky slíbil postupně návštěvu jednotlivých krajů ČR. A v tomto smyslu jde o plnění jeho závazků. Neměl by však přímo jednostranně ovlivňovat předvolební atmosféru,“ domnívá se exposlanec KSČM Stanislav Grospič.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS uvedl, že to, na co poukázal Kalousek, říká již dlouho: „Prezident Zeman před volbami sliboval, že bude nadstranický a nyní se jasně polarizuje na propagaci své strany a můžeme spekulovat i o účelu jeho cest  po krajích. Dost velké zneužití role prezidenta.“

„Miloš Zeman každým jediným skutkem popírá svůj vlastní závazek inauguračního projevu, sic být nadstranickým prezidentem, který lid spojuje. Politika je plná podivných lidí, jejichž slova jsou v rozporu se skutky. A pan Kalousek by měl vědět, že k tomuto neutěšenému obrazu velkým dílem přispívá,“ myslí si exposlanec a lídr pravicového volebního bloku Hlavu vzhůru! v jihočeském kraji Michal Doktor.

Zeman se chová v rámci nastavených pravidel logicky

Lídryně TOP 09 v Olomouckém kraji Jitka Chalánková s Kalouskem souhlasí: „Sliby Miloše Zemana, že bude nadstranickým a sjednocujícím, zřejmě neplatí.“

„Zeman své stranické preference dává jasně najevo opakovaně – je to centristická SPOZ jako jeho osobní politický nástroj,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Pan Kalousek popisuje problém, který sám vytvořil aktivní podporou přímé volby prezidenta. Takto volený prezident bude vstupovat do kampaní a bude aktivně nadbíhat veřejnosti po celé první období s cílem být lidmi znovu zvolen. Rozčilovat se nemá žádný smysl. Zeman se chová v rámci nastavených pravidel logicky,“ vysvětluje europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Podobný názor jako Fajmon zastává i exposlanec ODS Walter Bartoš, podle něhož je chování prezidenta Zemana důsledkem přímé volby prezidenta: „TOP 09 se Starosty v bývalé koalici tlačila na pilu, aby se změnila ústava, tak teď sklízí tito politikové to, co zaseli. To, že se přímo volený prezident bude chovat jinak, když nemá odvozený mandát od parlamentu, muselo být evidentní.“

Kalouskovi leží v žaludku, protože na Hrad nedosadil svou loutku Schwarzenberga

„Pokud vím, prezident Zeman navštěvoval regiony už v době, kdy netušil, že předčasné volby budou. Panu Kalouskovi se hodí každá, i ta sebemenší záminka aby našeho prezidenta poplival a znevážil. Nepřekvapuje mě to. Možná, že se tím snaží zakrýt své oblíbené alkoholické dýchánky. Kalouskovi leží Zeman v žaludku, protože na Hrad nedosadil svou loutku Schwarzenberga a že ho prezident Zeman navíc zbavil jeho panování na ministerstvu financí. Prezident, pokud vím, nikde nepropagoval SPOZ. Všude vystupoval jako ten, čím, je Jako prezident České republiky. Ať doma, nebo za hranicemi. A za to mu patří dík,“ řekl redakci senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Miloš Zeman jednoznačně řekl, že bude volit SPOZ, Miloš Zeman visí na billboardech SPOZ a Miloš Zeman je při svých výjezdech do regionů neustále obklopen kandidáty SPOZ. Již z toho je i pro politického analfabeta více než jasné, za koho kope současný prezident. Miroslav Kalousek by si měl proto zvolit do volební kampaně jiné téma, než je prezident Zeman. Předčasné volby jsou volby parlamentní, ne prezidentské, a bývalý ministr financí by tak například mohl vysvětlovat voličům, proč je Česká republika jedinou zemí ve střední Evropě, která ekonomicky neroste, proč se za jeho ministrování náš státní dluh zvyšoval každý rok o více než 100 miliard korun či proč za této zoufalé situace prosazoval církevní restituce namísto třeba valorizace penzí,“ uvedl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Lídr středočeské kandidátky ODS Petr Bendl říká, že levice a k ní patřící prezident už v podstatě ovládá všechny klíčové instituce: Senát, Ústavní soud, ÚOHS, NKÚ, ČNB a kraje. „Chybí už jen Poslanecká sněmovna, aby levice řídila vládu, policii, státní zástupce a tak dále. Touha po moci vede bohužel i k překračování nepsaného pravidla nadstranickosti funkce prezidenta. ODS má obavy, že by se velká koncentrace moci v rukou levice mohla v budoucnu České republice vymstít,“ varuje Bendl.

„Ano, myslím, že pan prezident by se měl zdržet takto otevřené podpory, míní lídryně Havu vzhůru! V Moravskoslezském kraji Liana Janáčková.

„Málokdy souhlasím s panem Kalouskem, ale dávám mu za pravdu. Pan prezident dlouhodobě dělá SPOZ nejlevnější kampaň. Nicméně velmi účinnou. Divím se, že si toho média více nevšímají. Takovou návštěvu Zlína předpokládám zaplatil Zlínský kraj,“ uvedla exposlankyně ODS Lenka Kohoutová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…