Gajdůšková odsoudila Řezníka: Zápasíme s bezbřehým liberalizmem. Kdo potrestá psychopaty?

06.12.2013 14:01

K polemice o kontroverzním raperovi Martinovi Pohlovi alias Řezníkovi se přidala také první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD, která ParlamentnímListům.cz poslala k této problematice dopis. „Stále znovu zápasíme s bezbřehým liberalizmem. To je myšlenkový směr, který považuje většinu pravidel za překážky lidské svobody. Já si naopak myslím, že opravdová lidská svoboda pramení z toho, že se člověk orientuje v hodnotovém systému a s ostatními sdílí principy humanity,“ napsala v jeho úvodu.

Gajdůšková odsoudila Řezníka: Zápasíme s bezbřehým liberalizmem. Kdo potrestá psychopaty?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Gajdůšková označila tvorbu Řezníka jako „odporné rapové výstupy o znásilňování, mučení a trápení žen“. Tyto rapové výstupy si podle ní na svobodu projevu mohou jen prvoplánově hrát.  „Svoboda jednoho přece končí tam, kde začíná svoboda druhého. Mučení, znásilňování, oslava brutality, propagace násilí na ženách je tím nejpodlejším útokem na lidskou důstojnost a svobodu, která se musí dotknout každého jen trochu cítícího člověka,“ píše.

Obává se, že tvorba Řezníka může mít negativní dopad: „Kdo bude potrestán za nárůst agrese, brutality, za psychopatické jedince, kteří se nechají inspirovat a objeví se ženské oběti? Budeme i pak mluvit o svobodě projevu?“

Celé vyjádření Aleny Gajdůškové pro ParlamentníListy.cz najdete ZDE.

Gajdůšková upozorňuje, že bezbřehý liberalizmus chápeme jako společenské uspořádání podle amerického vzoru. „Všimněme si však, jak Američané zacházeli s poraženým Německem. Přispěli reflexí brutalit 3. říše, ale také zodpovědností vítězné mocnosti. Pomáhali budovat režim, který si z minulých brutalit bral svou etickou míru. Vědět o brutalitě, to ano, zneužívat ji k vlastnímu prospěchu, to spíše ne. Ne vše je dovoleno, ne vše slouží k posílení pozitivní reflexe v dané populaci, jak předestírá Řezník. Mít moc ovlivňovat druhé znamená i odpovědnost za hodnoty, v jejichž směru se ovlivňování děje,“ uvádí senátorka.

Domnívá se, že dnes, po tragických periodách naší historie, máme dobré důvody k tomu, nezastírat brutalitu, ale také ji nevytvářet novou cestu pod pláštíkem zdánlivé svobody. „Máme tedy důvody pro to, zacházet s brutálními impulzy, jako jsou videa rapera Řezníka, obzvlášť zodpovědně, právě proto, že ovlivňují především  mladé lidi,“ podotýká.

„Budeme muset udělat něco, co nové generaci alespoň podá vysvětlení k příspěvkům jako oněm rapera Řezníka. A vlastně bychom měli přemýšlet i o vzdělávání, které by mladým lidem umožnilo zařadit daný produkt do kategorie, do které patří: zlobná hloupost, touha po popularitě za využívání brutálních obrázků, nezodpovědné zacházení s veřejností, popírání základních hodnot humanity. To není hájitelné z žádného hlediska,“ dodává sociálně demokratická politička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…