Kubera mluví o krizi v koalici: Budou čistky. Babiš chce na ministerstvu své lidi

25.01.2014 8:05

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně komentářů uplynulých dnů. Tentokrát hovoří senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba o služebním zákonu i situaci na Ukrajině. O tom, zda z ní lze vnímat, přes všechnu dramatičnost, třeba i něco užitečného pro Českou republiku.

Kubera mluví o krizi v koalici: Budou čistky. Babiš chce na ministerstvu své lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Poslanci protlačili ve středu po dvou „upocených" dnech mimořádné schůze dolní komory návrh novely služebního zákona. Norma, která Česku jako jediné zemi Evropské unie stále chybí, má prý odpolitizovat státní správu. TOP 09 se snažila o zamítnutí této novely, to ale neprošlo. Norma nyní zamíří do příslušných sněmovních výborů.

Otázka prvního tématu týdne směrem k Jiřímu Koskubovi zní: Měl jste možnost vidět návrh služebního zákona? Souhlasíte s ním v předkládané podobě, či je něco, co Vám na něm zásadně vadí? Pokud ano, co?

„Samozřejmě měl. Byť čas na pečlivou přípravu nebyl z nejdelších. Ale stejně bych všemu nerozuměl. Nenamlouvejme si, jak opakovaně připomínám, že s poslaneckým průkazem lze současně získat schopnosti opravdového Všeználka. Na tom nic nemění skutečnost, že někteří kolegové si to myslí. Zvláště ti ve sněmovně ,narození', bez kontaktu s běžným životem. Pro nás ‚z ulice‘ se proto vymyslely poslanecké kluby. Abychom se někde mohli s problémem předem seznámit. Probrat možné námitky, vysvětlit si nejasnosti.  Na to však tentokrát čas nebyl. Někdo prostě spěchal,“ reagoval na první část otázky poslanec ČSSD.

Všehoschopní nejen, že zůstávají, ale i povyšují...

Jak dodal, fungující státní správa bezesporu podobný zákon potřebuje. „Zemi opravdu škodí, že s věčně přicházejícími a odcházejícími ministry (ale i hejtmany či primátory) se stejně často mění mnozí vysocí úředníci. Bohužel i ti opravdu schopní. Tedy odborně a pracovně schopní! Kupodivu ti ‚všeho schopní‘ nejen, že zůstávají, ale povyšují. To by se jistě mělo změnit. Docela se však těším na to, jak ‚čistě a bez intrik‘ bude jednou vybírán ten slibovaný český Sir Humphrey Appleby. Obávám se, že takovou taškařici by ani samotní autoři seriálu Jistě, pane ministře nevymysleli,“ dodal Koskuba dále pro ParlamentníListy.cz.

Přiznal však i to, co mu vadí. V první řadě prý pochopitelně ten spěch a jasná účelovost. „Ve vší úctě, už ta podmínka pana prezidenta samotná je nějaká ‚čudná‘. Buď prostě pozitivní lustrace u vysokého politika vadí, nebo nevadí. Ačkoliv třeba ANO ne, mně ano. Zvláště, když času na vyřízení celé jistě nepříjemné záležitosti bylo dost a dost. Kupř. jedna oblíbenkyně samotné hlavy státu, paní Jiřina B., to hravě zvládla. To je fakt, na kterém ani žádné svolávání schůze sněmovny nic nezmění. Navíc projednat něco jenom v tzv. prvním čtení vůbec neznamená, že to platí. Dokonce ani to, že to kdy platit bude. Pro mnoho diváků sice existuje divadlo jednoho herce. Tohle však bylo spíše vynucené divadlo mnoha herců pro jednoho jediného diváka, jenž nakonec pravil, že je mu to vlastně stejně fuk. Tím ani ta hra samotná nebyla zrovna povedená. Zřejmě i proto se požadovalo upsání celého komparsu. Doufejme, že v zájmu pozitivních změn celé země, což je vhodné si pohlídat. Dělat až tolik ústupků jenom proto, aby se jeden pán mohl stát ministrem financí a druhý premiérem, to by bylo, přiznejme si, sakra málo. Nerýpám, jenom uvažuji nahlas. Ostatně vyvrátit možné pochybnosti, a to nejen opozice, lze nejlépe tak, že vládě bude vyslovena důvěra. On i náš hradní pán otočil. Slova tak nahradí činy. I když zde v Čechách pravda často nevítězí, občas alespoň vyjde najevo. Třeba se mnozí škarohlídi mýlí,“ konstatoval ještě sociálnědemokratický poslanec.

Kubera: Do Senátu přijde služební zákon až za dlouho

Senátor Jaroslav Kubera připomněl, že než se dostane k nim na projednávání návrh služebního zákona, bude to trvat ještě hodně dlouho. A mezitím se může stát hodně jiných věcí. Proto se k němu vyjadřovat v tuto chvíli nechce a vlastně prý ani nemůže.

"Spíš sleduju to, že poločas rozpadu sotva vzniklé koalice zdá se ještě rychlejší, než jsem si myslel. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ale první náznaky štěpení se již daly zaznamenat. Teď bych tedy řekl, že budeme sledovat štěpení a čištění. Na mysli tím mám situace na ministerstvech, kdy noví ministři budou čistit, čímž bude vznikat uvnitř koalice velice pravděpodobně tření. A jelikož Andrej Babiš potřebuje (nejen) na svém ministerstvu hlavně své lidi, bude to dle mého u hledání nových náměstků na ministerstvech zajímavé. A to bez ohledu na to, zda nějaké první kolo schvalování služebního zákona mají poslanci za sebou, či nikoli," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Ukrajina není tak daleko…

Druhé téma je tentokrát spíše zahraniční - nicméně, není naší zemi tak úplně vzdálené… Myslíte si, že by situace na Ukrajině mohla být mementem pro Česko, kde by se mělo všemožnými cestami usilovat o to, aby v ulicích nevznikaly násilnosti (na obou stranách)? Domníváte se, že se naše média tomu vývoji událostí věnují dostatečně?

"Ten, kdo to pozoruje z dálky, jen v médiích, je ve značné nevýhodě. Opravdu těžko můžeme posoudit, co se tam děje, jak se to děje i proč. I od nás z demonstrací známe momenty, že když se to hodí, zaberou kamery náměstí tak, aby vypadalo naplněné tisíci lidmi, a když naopak ne, zaberou to tak, že se zdá, že tam dorazilo jen několik jednotlivců. Co se týká počtů lidí v Kyjevě na náměstí, to asi nikdo snahy zkreslovat nemá. Ale jinak je skutečně těžké do toho nějak zasahovat a komentovat to tak, aby to bylo objektivní a spravedlivé. Ostatně, i na příkladu Arabského jara se dalo vnímat to, že radikálové mnohdy míří do takových míst rádi vždy a bez ohledu na nějaké politické důvody či přesvědčení. Stačí jim, když se můžou uspokojit ničením a zapalováním aut. Navíc, nikdy není možné stoprocentně říct ani to, že nejsou nasazeny druhou stranou, aby protesty zkompromitovali," domnívá se senátor Kubera.

Podle něj je potíž v tom, že si hodně lidí stále myslí, že Američané vyvezou z jejich země někam 200 let starou demokracii a ta hned začne fungovat tak, jak má. "To je přece hloupost. Ten arabský svět je značně odlišný tomu západnímu, proto do něj nelze najednou něco zasadit a čekat, že to vyroste během jednoho, dvou let. Jenže lidi jsou nedočkaví, v tom je ten problém. Přitom, aby se ta demokracie rozvinula, je nutné mít na paměti, že se tak prostě nemůže stát hned. Že to potrvá klidně třeba 50 let," dodal ještě Kubera.

Koskuba: Násilnosti nemůže mít rád nikdo normální. Nikde

Podle poslance Jiřího Koskuby nemůže mít normální slušný člověk žádné násilnosti rád. Ať už doma, na ulici, na stadiónu nebo někde na vzdáleném bojišti. „Tím však neříkám, že nemáme právo, je-li k tomu důvod, se velmi účinně bránit. Než však soudit cizinu, je vhodné si počkat, jak to zvládáme doma. Třeba s vyšetřováním pána, co bránil s pistolí v ruce vlastní garáž a trefil lupiče do kebule. Nebo dokonce s prověřováním policistů, kteří odvážně začali střílet na silniční piráty. Mělo by platit, že kdo si neumí udělat pořádek doma, neměl by do toho kecat druhým,“ řekl Koskuba ParlamentnímListům.cz k tomuto tématu.

Jak dodal, podle něj se média Ukrajině jistě věnují dostatečně. Otázkou však prý je, bez urážky, jak moc objektivně. „Sám totiž na Ukrajině nežiji a jenom se teatrálně projít Kyjevem k poznání pravdy zřejmě nestačí. Je to bezpochyby zlé, ale nelze hned vynášet toliko jednostranné soudy. Každá informace se dá účelově upravit. Stačilo bombardování Srbska. V ostrém kontrastu s tím pak slepá ochrana ‚transplantačního hypermarketu‘ v Kosovu. V Iráku, jak do nás hustili, se žádné obrovité sklady zbraní také nenašly. Podobně je k diskuzi, zda všichni z korupce podezřelí ‚východní‘ miliardáři jsou tak nevinní, že si hned zaslouží politický azyl. O nebohých pornoherečkách ani nemluvě…“ poznamenal dále poslanec.

Doplnil pak, že neumí proto stoprocentně analyzovat jen to, co vidí na obrazovce. „Je mi líto všech slušných zmlácených demonstrantů, a to na celém světě. Stejně tak právě zápalnými lahvemi napadaných, jen rozkaz plnících slušných policistů. Dodnes i těch našich, kterým při tolik oslavovaném prvním zasedání MMF v Praze na hlavy – navíc toliko v brigadýrkách - létaly dlažební kostky. Přitom bránili mnohé z těch, kteří svými chybami až levárnami způsobili následnou vleklou finanční krizí. Dnes je prostě ‚in‘ až lacině se navážet do Ukrajiny nebo Ruska. Ačkoliv sám si iluze o tamních poměrech nedělám. Ale dupnout si třeba kvůli Tibetu na Čínu, to je – kupodivu - stále ‚out‘. Prý nám jde jenom o demokracii. Že by ale i ten byznys byl ‚až na prvním místě‘?" zakončil otázkou komentář uplynulých dnů Koskuba.

  • Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…