Senátor, co podpořil Zemana, se postavil proti jmenování Sváčka ústavním soudcem

01.08.2013 15:47

Nestranický člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda, který v prezidentské volbě podporoval Miloše Zemana, se ve svém dopise kolegům postavil proti tomu, aby Senát schválil jmenování Jana Sváčka, kterého navrhl Zeman, ústavním soudcem.

Senátor, co podpořil Zemana, se postavil proti jmenování Sváčka ústavním soudcem
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Pavel Lebeda

„Milí kolegové, jako jeden z mála senátorů jsem podpořil kandidaturu Miloše Zemana na funkci hlavy státu a jeho stoupencem zůstávám i nadále. Nejde však o bianko šek, a tak s některými kroky pana prezidenta mám problém. V poslední době kromě 'diplomatky Livie' jde zejména o návrh námi již jednou odmítnutého Klausova kandidáta JUDr. Sváčka na funkci ústavního soudce,“ napsal Lebeda na úvod dopisu.

„Je možno jen spekulovat, co si pan prezident od návrhu slibuje, potažmo co si chce ověřit či otestovat. Nedokážu si představit větší znevěrohodnění, neřkuli blamáž Senátu než vyhovění návrhu pana prezidenta a zvolení dr. Sváčka. Media by nás zcela po právu zesměšnila. Rozhodování o  zákonech či personáliích podle politické příslušnosti navrhovatele je modus operandi spodní komory Parlamentu,“ pokračuje Lebeda.

Senát odmítl již Klausovu nominaci

Senátor připomněl, že Senát již Sváčka jednou odmítl, když ho navrhoval tehdejší prezident Klaus. „Předpokládám, že jsme tak učinili zodpovědně a po zralé úvaze na základě pohovoru s kandidátem, znalosti profesního i osobnostního profilu kandidáta i řady dalších informací. Nebo snad ne? Považuji za zcela irelevantní opětné rozvíjení diskuze o tom, zda je kandidát dobrý či skvělý a v jaké právnické disciplině. Nejsem vůbec zvědavý na usnesení ústavně-právního výboru a nemyslím, že se zúčastním opětovné diskuze s kandidátem na senátorském klubu, bude-li se konat. Já už jsem se přeci jednou rozhodnul, a protože se neobjevily žádné nové skutečnosti, nehodlám svoje rozhodnutí revokovat,“ informoval kolegy Lebeda.

Lebeda napsal též, že ústy Jaroslava Kubery deklaroval senátorský klub ODS úmysl podpořit zvolení Jana Sváčka. „Očekávám, že senátoři za ČSSD bez velkohubých gest budou v tajné volbě volit konzistentně. Tak, aby v testu Senát obhájil kompetentnost a důstojnost,“ uzavřel senátor Lebeda svůj apel.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…