Korupce, kmotři, vyžeňte je, šlehal Vít Bárta jazykem u Moravce. Sledujte dohru hlasitého vystoupení

05.08.2013 14:47

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta to tedy umí rozjet! Spolu s dalšími pěti předsedy sněmovních stran se sešel ve studiu České televize u stolu Václava Moravce. Ještě než se ale stačila pořádně rozjet debata kolem vlády Jiřího Rusnoka, Bárta si vzal slovo a v téměř pětiminutovém proslovu pálil do řad těch státních úředníků, co si prý „berou“ peníze ze státních zakázek.

Korupce, kmotři, vyžeňte je, šlehal Vít Bárta jazykem u Moravce. Sledujte dohru hlasitého vystoupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta v debatním pořadu Otázky Václava Moravce ocenil vládu za odvolání generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy a ve svém předlouhém monologu, který nebyl schopný přetnout ani sám moderátor Moravec, ťal do těch, co ze státních podniků ždímou peníze. Z tohoto důvodu je podle něj důležité „odříznout“ nejenom pány Žaludy, ale i další od státních podniků, nahradit je jinými lidmi a co nejrychleji vyvolat hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Udičku mu ale předtím nahodil šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Pokud jde o výměny některých spolupracovníků na ministerstvech, tak jsem se ani tomu nedivil... V tomto ohledu jsem se nedivil kroku u Českých drah, já jsem to čekal už od dubna. Myslel jsem, že to udělá bývalá vláda vzhledem k tomu, že se ke mně na kontrolní výbor soustřeďovaly informace o poměrně významných krocích o přesunech majetku mezi Českými drahami a SŽDC,“ zmínil Filip. A to byl start pro Bártu.

On se podílel na korumpování...

„Já bych rád připomněl, že pan Žaluda se podílel na korumpování pana Tluchoře a dalších poslanců podle odposlechů expremiéra Nečase. V prvé řadě by pan Žaluda měl vzít padák dvanácti milionů a místo vyhrožování by je měl dát na oddlužení tohoto státu, protože to je přesně ten bod arogance moci, která tady vyvolává zuřivost poctivých občanů České republiky, kteří vidí, že se tady korumpují konkrétní politici konkrétními místy a celé to organizují lidé dostávající milionové mzdy,“ načnul Bárta bez přestávky v tónu hlasu.

Vystoupení Víta Bárty najdete ZDE od 25. minuty záznamu

„Pan Žaluda měl - když já jsem byl na Ministerstvu dopravy – připravený ode mne krásný černý puntík, protože proti mé vůli se sešel s panem Janouškem a to já jsem mu tenkrát zakázal. Chtěl jsem několikrát pana Žaludu proto odvolat. Bylo tak velmi důležité, že teď k tomuto kroku došlo,“ hřímal pak na konto odvolaného ředitele Českých drah.

„Já jsem ale přesvědčen, že pokud se máme konečně dostat k předčasným volbám, tak je zapotřebí vyhnat další takové ředitele z dalších státních podniků, přes které se skrytě, či dokonce poloveřejně nakupují konkrétní poslanci,“ pokračoval Bárta.

„Koho byste ještě vyháněl ze státních podniků?“ zeptal se na to Moravec.

Sobotka se spolčil s kmotrem ČSSD!

„Já jsem kupříkladu zakázal na Ředitelství silnic a dálnic kontakty s jakýmikoliv kmotry! A jenom připomínám, že v tomto duchu, jestliže kupříkladu společnost Eurovia postavila dálnice na odpadcích a dneska Ředitelství silnic a dálnic vede tuto největší arbitráž, tak kamarád a nebojím se říci, že přítel pana Sobotky, a nebojím se říci i kmotr sociální demokracie, vede tuto arbitráž, vede tento spor proti nám všem na straně Eurovie. Jinými slovy předčasné volby - vyhnat všechny ty lidi kolem politiky, kolem byznysu co nejdál od státních podniků - je naprosto klíčová věc,“ opáčil na to Bárta.

Své slovo si ale nehodlal nechat vzít, přestože se jej Moravec slušně tázal: „Promiňte a není to tak, že nahradí ty jiné lidi z byznysu?"

„Nejlepší cesta, jak se dostat k předčasným volbám, je vyhnat všechny ty, kteří podporovali Kalouska, Nečase, kmotry ODS,“ jel opět Bárta ve svém nalinkovaném projevu.

„Promiňte, to nezpochybňuji, ale ptám se vás na to, že je nahradí možná jiní,“ snažil se o svůj díl slova Moravec.

„Pevně doufám, že než se stačí rozhlédnout, tak budeme u těch předčasných voleb. Jak se pan kníže tady rozčiloval, že dochází k výměně představitelů ve státních podnicích, tak jsem se ho ptal, jestli s tím má osobní zkušenost. Tak to je přesně ono jádro, o čem se tady bavíme. V momentu, kdy odstřihneme zkorumpované poslance od penězovodů ze státních podniků, tak ty předčasné volby máme," pokračoval Bárta.

Peake neprosadila vůbec nic

„A není možné to řešit systematicky zákonem o financování politických stran a obsazování dozorčích rad?“ vypálil zase dotaz Moravec.

„Pane redaktore, Věci veřejné prosadily v roce 2010 komplexní protikorupční program. Dnes o něm hovoří Karolína Peake bez ohledu na to, že když ona v té vládě byla, tak neprosadila vůbec nic! Vůbec nic z celého protikorupčního programu. Jediné, co se stihlo prosadit, je dnes věc typu odvolání policejního prezidenta," čílil se Bárta.

Mezitím si ale o slovo říkal ve studiu posunky jak místopředseda ODS Martin Kuba, tak zmiňovaná Peake. „Na to musím reagovat,“ pípla třeba nesměle Peake.

„Z tohoto důvodu je důležité odříznout pány Žaludy a spol. od státních podniků a vyvolat co nejrychlejší hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ hučel ovšem dále bez přestávky Bárta.

Peake: Byly to bláboly. Prosadila jsem toho hodně...

Až po jeho téměř pětiminutovém monologu se ke slovu konečně dostala Karolína Peake. „Já nevím, jestli někdo této skrumáži blábolů vůbec rozumí. Musím se ohradit proti jediné věci, která z toho srozumitelná byla. A to, že jsem neprosadila nic z protikorupční strategie. Prosadila jsem zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, velkou novelu o veřejných zakázkách, posílení postavení poškozeného, posílení postavení spolupracujícího obviněného,“ vypočetla Peake. „Takže, prosím, nechte si tyto soudy,“ usadila následně Bártu.

Ohradil se i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který vyvracel svou údajnou spojitost s kmotry, ale i místopředseda ODS Martin Kuba. „Zdá se, že terminátor VV už je zase promazán,“ rýpl si do Bárty Kuba. „Já myslím, že z těch výkřiků, koho by odvolal, musel lidem běhat mráz po zádech,“ dodal Kuba.

Pomůže ale vůbec takovéto vystupování v médiích samotnému Bártovi, či jeho straně Věci veřejné?

Mikeš: VV půjdou do kopru, tak se snaží Bárta zachytit notu

„Tonoucí se i stébla chytá, řekl bych. Víte, ona celá ta véčkařská parta asi půjde do kopru. Tak se snaží Bárta sám zachytit notu, která se tady hraje. To znamená, že lidé jsou už naštvaní na všechno. Pan Bárta tak zřejmě od svých vystoupení očekává, že si lidi řeknou: 'On je tam takový poslední spravedlivý',“ zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Bártovi ale podle něj ani už nic jiného nezbývá, než se jakkoliv odlišovat. „Co mu asi zbývalo u toho Moravce, když tam proti sobě měl předsedy stran, kteří vystupují jinak? Takže on se potřeboval nějak vymezit a tak trochu připomínal pana Babiše. Jenže takto podobně už před ním hovořil Rath, a jak dopadl,“ připomenul Mikeš.

Podle něj se Bárta nechová ani jako předseda politické a navíc parlamentní strany, ale spíše jako nějaký rozzuřený občan, který už má všeho dost a myslí si, že tím straně pomůže. "Já ale myslím, že jeho strana je už svým způsobem odepsaná,“ uvedl rázně Mikeš.

"Na druhou stranu bych jej ale nehodnotil nijak zle. Na takového Filipa nebo Bohuslava Sobotku mít nikdy nebude, tak co mu zbývá? Když se jeho strana zruší, tak já myslím, že půjde do nějakého občanského hnutí, protože na druhou stranu by ho asi byla škoda. Je průbojný, dokázal, že něco umí, dokázal vést firmu, vydělat peníze, proto je svým způsobem nezávislý, což se o ostatních politicích říci nedá," pochválil Bártu.

"Je chytrý a vzdělaný a myslím, že tímto stylem vystupování si získává jméno. Lidé si na něj budou pamatovat a až někam přestoupí, tak mu možná dají hlasy,“ dodal Mikeš.

Hulík: Vzpomeňte na Ratha a knihu Guru Bárta!

Advokát Milan Hulík (Veřejnost proti korupci) ale už tak měkký ve slovech nebyl. „Vzpomeňte si, že vyšla kniha od Kmenty 'Guru Bárta',“ připomněl napřed ParlamentnímListům.cz Hulík.

„Podle mého názoru rozumný a inteligentní člověk Bártovi věřit nemůže. Celý jeho protikorupční boj a boj proti dinosaurům... Strana VV ten svůj kredit, se kterým vytáhla do politiky, přece už dávno ztratila! Jestli ale někdo věří Bártovi, tak jsou to možná nějací fandové z 'Véček', pokud ještě nějací zbyli. Na druhou stranu o něčem v médiích hovořit musí,“ pokrčil rameny Hulík nad Bártovými mediálními výstupy.

I on si ale kupodivu vzpomněl na to, jak hovořil ve sněmovně kdysi David Rath. „Takto přece mluvíval i Rath v Parlamentu proti ministrovi Julínkovi, když mu říkal: 'Vy jste, pane ministře, pijavice přisátá na státním rozpočtu'. Bárta má ale už na hlavě tolik másla, že mu podle mého názoru rozumný člověk nemůže věřit,“ zdůraznil a připomněl, že nedávno vyšla kniha Jana Hnízdila, kde jsou celé kapitoly o lidech, které přitahuje politika.

Politika přitahuje lidi se zvláštním psychickým založením

"Politika totiž nesmírně přitahuje lidi se zvláštním psychickým založením, zejména lidi sebestředné a lidi toužící vyniknout,“ dodal k Bártovi Hulík.

Přesto přese všechno je ale podle něj důležité hovořit o tom, že ze státních firem utíkají ve velkém peníze.

„Mně osobně, stejně jako řadě dalších lidi, vadí ti úředníci, co parazitují na státu. Ovšem pokud jsou lidé z funkcí vyhazovaní nějak paušálně, jako před pár dny v případě Národního divadla, tak to už je špatně. Když je někdo vyhozený jenom proto, že je z ODS, může se sice někdo zaradovat, ale pokud to není nějak konkrétně zdůvodněno, tak je to jen protipól obvinění, že ti lidé tam sedí a jen kvůli své stranické příslušnosti berou peníze. Musí se vždy posoudit, zda jde o odborníka a nesmí jít přitom pouze o vyřizování nějakých politických účtů,“ uzavřel protikorupční advokát Hulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…