Hájek s Dobešem se sešli nad sexuální výchovou. A notovali si

06.09.2010 22:02

VÍME PRVNÍ. Minulý týden ve středu se sešel na ministerstvu školství šéf resortu Josef Dobeš s prezidentovým vicekancléřem Petrem Hájkem. Setkání proběhlo z iniciativy ministra, který ParlamentnímListům.cz prozradil některé podrobnosti.

Hájek s Dobešem se sešli nad sexuální výchovou. A notovali si

„Já jsem o to setkání stál a inicioval jsem ho, protože jsem si přečetl článek pana vicekancléře, který v souvislosti se sexuální výchovou hovořil o zestátnění dětí. Bylo to velmi zajímavé, obohacující a příjemné setkání. Jeho myšlenky mě velmi zaujaly, protože jsou velmi osobité. My se nemusíme úplně stoprocentně shodovat, ale musím uznat, že pan vicekancléř je velmi inteligentní člověk s jasnými názory," řekl pro ParlamentníListy.cz ministr Dobeš.

Škola nemá učit světonázoru, má pouze informovat

„Mně se velmi líbil jeho imperativ, který vcelku beru za svůj, a to, že by škola v základních světonázorových otázkách měla být neutrální a měla by dávat žákům informace. Bylo by pak na samotných žácích, jak by si vybrali. Žáci by měli dostávat alternativy, ale ne jasná stanoviska na světonázorové otázky. To se mi strašně líbilo. A v čem se oba shodujeme je, že to výrazně posílí i rodinu," dodal Dobeš.

Dobeš se s Hájkem podle svých slov také shodl také v tom, že se v dnešní škole nepodávají informace v širších souvislostech, ale že se žákům dávají pouze data. „To bylo trošku více filozofování na téma školství. Pan vicekancléř je člověk, který má se mnou velmi blízký pohled a na tom setkání jsme myslím navázali velmi dobrý vztah a věřím, že to bylo obohacení i pro něho. Slíbili jsme si, že se budeme i nadále setkávat," uzavřel Dobeš.

Boj o sexuální výchovu

Hájek před časem kritizoval sexuální výchovu a kontroverzní příručku. Sexuální výchovu označil za marxistickou snahu státu zestátnit dítě na úkor práva rodičů vychovávat své děti. Podpořil i demonstraci Akce D.O.S.T. na podporu Výboru na obranu práv rodičů, která kritizovala sexuální, genderistickou a politicky korektní výchovu ve škole. Ministr Dobeš ještě před tím kontroverzní příručku stáhl ze stránek ministerstva školství, což demonstrující kvitovali s povděkem.

Rodičům se například nelíbila motivační hra obsažená v příručce, kdy by si měli vyměnit místa všichni ve třídě, „kteří se už někdy zamilovali, líbali, měly menstruaci, onanovali, viděli porno, kteří si myslí, že poprvé určitě použijí kondom, kteří se opili, kterým roste ochlupení". Podle rodičů jde o hrubé narušení intimní sféry dítěte a týrání slušných dětí. Rozruch také způsobil návrh, aby učitel vítal žáky s kondomem na ruce.

Premiér Petr Nečas i jeho kolegové z ODS sexuální výchovu ve školách vesměs odmítají. „Nejsem zastáncem sexuální výchovy ve školách," odpověděl redakci formou SMS předseda vlády. Podle senátora ODS Jaroslava Kubery se v případě školní sexuální výchovy jedná o typický socialistický a etatistický přístup, podle něhož dítě patří státu, nikoli svým rodičům.

Odpůrci sexuální výchovy jsou dle Uzla tmáři

Sexuální výchova je podle jednoho z autorů příručky Radima Uzla jedinou cestou, jak děti uchránit od pohlavních chorob a předčasného otěhotnění. Lékař prohlásil, že názory kritiků příručky o sexu patří do středověku.

"Vůbec mě nepřekvapuje, že se objevily hlasy bouřící proti této sexuální příručce. Tmáři a zabedněnci totiž žijí v každé době a svět s nimi bojuje už stovky let. Jsem přesvědčen o tom, že tito lidé zmíněnou příručku nikdy nedrželi v ruce. Jde o jedince, kteří když uslyší slovo sex, tak dostávají kopřivku," řekl Uzel v rozhovoru pro Prvnízpravy.cz.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…