Akademická letní škola po roce opět v Chebu

23.08.2011 6:31

Na přednášky, které se konají v sídle nadace Evropské Comenium, je tradičně zvána široká veřejnost.

Akademická letní škola po roce opět v Chebu
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Již 19. ročník Akademické letní školy Evropského Comenia se v Chebu uskuteční od 20. do 31. srpna. Tradici výuky němčiny po české a češtiny pro německé účastníky, doplněnou o sérii přednášek a diskusí pro širokou veřejnost, v našem městě založil roku 1993 historik a pedagog Frank Boldt (1942-2006). Letos, kdy si připomínáme 950 let od první písemné zmínky o Chebu, se organizátoři zaměřili na téma Labyrint v hradbách a ráj v polích.

„Pod tímto názvem, který je parafrází J. A. Komenského, se skrývají otázky vztahu mezi městem a jeho okolím v různých historických obdobích," vysvětluje Nella Michailovskaja z nadace Evropské Comenium. „Po celá staletí byl prostor obklopující chebskou kotlinu styčným místem, v němž docházelo k plodným hospodářským, sociálním i kulturním výměnám. Přitom území, kde město Cheb působilo, bylo odjakživa velmi rozlehlé. Jeho vliv sahal daleko na území Čech, do Saska, Durynska i do Bavorska."

Významovou osou letošního ročníku školy (podrobněji v tiskové zprávě) je kniha Franka Boldta Cheb - město evropských dějin, jež vyšla vloni. Tématem Evropanství a Cheb v Boldtově knize zahájí cyklus přednášek historik a spoluator knihy Vratislav Vaníček.

Projekt je financován s podporou Česko-německého fondu budoucnosti, Karlovarského kraje a města Chebu. To letos na letní školu přispělo částkou 50 tisíc korun.

Na přednášky, které se konají vždy od 19 h v Evropském Comeniu (Koželužská ul. 8), je zvána široká veřejnost. Překládají se také do druhého jazyka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…