Blansko: Hnědé kontejnery na bioodpad dostanou také domácnosti ve městě

29.12.2020 21:10

Město uspělo se žádostí o dotaci na nákup dalších kontejnerů na biologicky rozložitelný odpad (BRO) pro domácnosti.

Blansko: Hnědé kontejnery na bioodpad dostanou také domácnosti ve městě
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Po občanech místních částí, kteří hnědé nádoby dostali letos na jaře, se tak dostane také na obyvatele rodinných domů na území vnitřního města. Kontejnery se budou do domácností distribuovat zdarma. Zájemci se ale musí předem přihlásit, buď elektronicky, nebo prostřednictvím papírového formuláře.

Z dotace Státního fondu životního prostředí město plánuje pořídit 800 kusů sběrných nádob o objemu 240 litrů na BRO. Určené budou pro obyvatele rodinných domů. Každá domácnost má nárok na jeden kontejner. Nutné je ale podat závaznou přihlášku.

„Žádáme občany, kteří mají zájem o kontejnery, aby se nejpozději do konce ledna 2021 přihlásili. Stačí na e-mailovou adresu nadobybro@blansko.cz zaslat kontaktní údaje, jako jsou jméno, adresa a telefonní číslo. Mohou také vyplnit papírový formulář a odevzdat ho buď v informační kanceláři Blanka nebo do podacích schránek v obou budovách městského úřadu,“ upřesnila vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Dodavatele kontejnerů určí výběrové řízení. Firmy se mohou hlásit do 4. ledna. Hnědé nádoby na BRO by pak domácnosti měly dostat příští rok na jaře.

„V této souvislosti je důležité zdůraznit, že postupně bude zrušen pytlový svoz BRO od rodinných domů na území vnitřního města. Bioodpad z domků se tak v budoucnu už bude svážet pouze v hnědých kontejnerech,“ podotkla Skotáková.

Další možností, která zůstane, jsou velkokapacitní kontejnery o objemu 1.100 litrů na BRO, umístěné na sídlištích a u zahrádkářských kolonií. Lidé mohou bioodpad odvézt také do městské kompostárny nebo do sběrných středisek odpadů v Horní Lhotě a v ulici Na Brankách. V místních částech již od letošního jara funguje svoz z hnědých kontejnerů.

Na území města se v roce 2018 vytřídilo asi 1 453 tun bioodpadu. Na kompostárnu podle statistik obyvatelé dovezli asi 342 tun BRO, 261 tun pocházelo z kontejnerů o objemu 1 100 litrů, 340 tun se vytřídilo pomocí pytlového sběru a 53 tun lidé uložili na sběrná střediska. Dalších 450 tun BRO pocházelo z údržby zeleně, kterou provádí Technické služby města Blanska, a zhruba sedm tun každoročně váží odstrojené vánoční stromečky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…