Bohumín: Ušetřené peníze za energie použijí školy na výměnu osvětlení

25.10.2023 10:23 | Tisková zpráva

Bohumínské základní školy letos ušetří na energiích miliony korun. Část peněz chtějí použít na další úsporná opatření. Třídy a tělocvičny se dočkají výměny starých světel za LED osvětlení. Investice do modernějších a ekologičtějších zářivek představuje téměř 1,7 milionu korun.

Bohumín: Ušetřené peníze za energie použijí školy na výměnu osvětlení
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„V rozpočtech našich příspěvkových organizací na letošní rok byly finance na spotřebu energií mimořádně zafixovány. Školy zpracovaly prognózu předpokládané spotřeby a odhad úspor představoval v polovině letošního roku osm milionů korun,“ konstatoval místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Podle něj bude částka ušetřená školami za rok 2023 ve finále ještě vyšší. „Kromě vývoje cen na trhu se na dobrém hospodaření v oblasti energetiky podepsala i snaha škol o úspory. Detailně plánovaly a regulovaly spotřebu, v budovách fungovaly zpočátku krize energetické hlídky,“ popsal.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17095 lidí

Ředitelé některých vzdělávacích institucí projevili zájem využít část ušetřených peněz na investice spojené s energetickou úsporou, zejména na obnovu osvětlení. Radní jejich návrh na svém říjnovém hlasování posvětili. Přes půl milionu korun poslouží Bezručově základní škole (ZDE) na nové lampy ve třídách, družině, na chodbě v prvním patře a také v tělocvičně. Masarykova škola (ZDE) vymění za 450 tisíc korun světla v knihovně, sborovně a vstupu do budovy.

„Lepší světelné podmínky budou mít i žáci pudlovské školy (ZDE), kde se za dvě stě tisíc korun instalují nové zářivky ve třídách. Benešova škola (ZDE) se kromě výměny lamp v jedné z učeben pustí i do výměny topných ventilů, celkem akce vyjde na sto tisíc korun,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Pavla Skokanová. Úspory využije i místní Dům dětí a mládeže Fontána (ZDE), který plánuje vyměnit světla v tělocvičně za 400 tisíc korun.

Na instalaci šetrného osvětlení pracuje i bohumínská radnice. Do poloviny přespříštího roku vymění v ulicích města 788 svítidel, dalších 58 světel navíc pracovníci technických služeb na stávající stožáry nově přidají. Úspora na spotřebě energie by mohla dosáhnout až 70 procent oproti stávajícímu stavu. V Bohumíně je celkem téměř 3 500 světelných bodů, z toho je už jedna třetina v LED technologii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…