Brno: Evropský týden mobility – Pohyb správným směrem

17.09.2012 20:14

Zdravé město Magistrátu města Brna pořádá ve dnech 16.–22. září 2012 Evropský týden mobility, kampaň pro obyvatele měst a obcí, která si klade za cíl upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou a nabídnout možnosti a výhody alternativních druhů dopravy.

Brno: Evropský týden mobility – Pohyb správným směrem
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

V loňském roce byl do této mezinárodní kampaně, zastřešené Evropskou komisí, zapojen rekordní počet 2268 měst. Za Českou republiku bylo zapojeno 56 měst a obcí včetně Brna. I letos mají Brňané možnost seznámit se s ekologicky šetrnými způsoby dopravy a pohybu ve městě – od chůze přes jízdu na kole či kolečkových bruslích až k  aktivitám na podporu bezpečného chování v dopravě a při sportu.

Jaké zajímavé akce Evropský týden mobility v Brně nabízí? Milovníci in-line bruslení mají jedinečnou příležitost zúčastnit se jízdy Brnem na kolečkových bruslích a projet se tak po místech, která jsou jim za normálních okolností zapovězena – po silnicích. Akce bude probíhat za doprovodu Městské policie Brno.

Alkobrýle – pohled přes promile je zajímavá akce, při které odborníci z Centra dopravního výzkumu na Moravském náměstí za pomocí alkobrýlí zájemcům názorně předvedou, že alkohol je nebezpečný nejen pro řidiče a cyklisty, ale i chodce. Tuto skutečnost si mnozí příliš neuvědomují. V roce 2011 zavinilo nehodu pod vlivem alkoholu 190 chodců, což představuje 15,9 % všech nehod, které chodci v daném roce zavinili. Alkobrýle simulují 0,8 promile alkoholu v krvi – návštěvníci budou mít možnost za střízlivého stavu zažít, jak je pod vlivem alkoholu ztížena prostorová orientace a koordinace pohybů, zpomaleny reakce na vnější podněty a zúženo zorné pole.

Připravena je rovněž návštěva zajímavých míst, která se týkají veřejné dopravy. Netradiční pohled na Brno čeká návštěvníky ze střechy autobusového nádraží Zvonařka, zájemci si také mohou prohlédnout Centrální dispečink Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, kde se dozví, jak se řídí doprava v regionu. A velké i malé návštěvníky jistě zaujme prohlídka vozovny trolejbusů v Komíně.

Novinkou kampaně je cvičení určené maminkám s malými dětmi, které nese název strollering. Jedná se o pohybovou aktivitu s využitím kočárků – procházku se sportovní chůzí, posilováním u kočárků, a to vše za přítomnosti dětí. Aktivita je vhodná pro všechny maminky, které chtějí být v dobré kondici a zformovat postavu po porodu, přestože nemají mnoho volného času nebo zajištěné hlídání dětí.

Kompletní program Evropského týdne mobility naleznete na www.zdravemesto.brno.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…