Brno: Finálové projekty participativního rozpočtu jsou na náměstí Svobody

22.10.2017 19:07

Projekt participativního rozpočtu ve městě Brně se posunul do další fáze. Zástupci odborů Magistrátu města Brna a jednotlivých městských částí posoudili projekty, které získaly podporu veřejnosti, a vyhodnotili jejich proveditelnosti. Více než osm desítek takových projektů se nyní představuje na panelové výstavě na náměstí Svobody. V listopadu lidé hlasováním rozhodnou, které z nich město zrealizuje.

Brno: Finálové projekty participativního rozpočtu jsou na náměstí Svobody
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Až do 9. listopadu si může veřejnost prohlédnout 84 projektů, které byly označeny jako proveditelné, na náměstí Svobody, odkud se přesunou na Malinovského náměstí. Tam budou ke zhlédnutí až do ukončení finálového hlasování, tedy do 22. listopadu.

„V rámci výstavy mají občané možnost seznámit se se všemi finálovými projekty. Na výstavních panelech najdou také informace o tom, jakým způsobem bude probíhat finálové hlasování,“ uvedl radní pro oblast otevřenosti města a participaci obyvatel Tomáš Koláčný.

Hlasování občanů města Brna o vítězných projektech, které město v průběhu příštího roku zrealizuje, bude spuštěno 1. listopadu letošního roku na webu (ZDE) a potrvá 22 dní. Každý bude mít k dispozici celkem 5 kladných hlasů a 2 hlasy záporné.

Kromě webových stránek bude možné hlasovat také osobně, a to 14. listopadu od 10 do 20 hodin v atriu Knihovny Jiřího Mahena v brně na Kobližné ulici.

Pro první ročník město vyčlenilo dvacet milionů

V rámci hlasování je připraveno také veřejné zvažování, které se uskuteční 24. října od 17 hodin ve Sněmovním a Rytířském sále na Nové radnici. „Účastníci zvolí tři projekty, které budou mít v hlasování výhodnější pozici. Budou umístěny na předních pozicích seznamu, a navíc označeny medailí,“ vysvětlil Tomáš Koláčný. Projekty s nejvíce hlasy město Brno v příštím roce zrealizuje.

Participativní rozpočet byl ve městě Brně spuštěn 1. února letošního roku. V první fázi do něj lidé přihlásili více než dvě stě projektů. Do konce letošního roku se rozhodne, které z projektů budou v příštím roce zrealizovány. Pro první ročník participativního rozpočtu vyčlenilo město částku dvacet milionů korun. Jeden projekt může stát maximálně dva miliony korun. To znamená, že bude realizováno nejméně deset projektů navržených samotnými občany.

Projekt participativního rozpočtu ve městě Brně navíc získal ocenění Otevřeno, které předává Otevřená společnost. Ta hodnotí otevřenost veřejné správy a oceňuje úřady, osobnosti a organizace, které se významně zasloužily o rozvoj přístupu k informacím, svobody projevu, otevřených dat nebo účasti na rozhodování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…