Brno: Národní divadlo zahájí sezónu koncertem pod širým nebem

04.09.2015 16:58

Opravené prostranství před Janáčkovým divadlem se stane na chvíli jevištěm. Ani opona tu nechybí, byť vodní. V tomto týdnu zahájilo Národní divadlo Brno sezónu 2015/2016 slavnostním open-air koncertem.

Brno: Národní divadlo zahájí sezónu koncertem pod širým nebem
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

V podání sólistů, orchestru a sboru Janáčkovy opery zazní hudba z připravovaných premiér i repertoáru nové sezóny. Připraveny jsou i ukázky z baletních inscenací v podání členů baletního souboru NDB. Hostem koncertu bude herec Vladimír Javorský.

Janáčkovo divadlo bude letos v centru pozornosti – v říjnu uplyne 50 let od jeho otevření. 2. října 1965 se tu poprvé zvedla opona, a to při premiéře Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky. Šéfdirigent Marko Ivanović připravil pro první operní premiéru sezóny 2015/2016 také Janáčka, tentokrát jedno z jeho nejslavnějších děl, Její pastorkyňu.

Tentýž den, 2. října, bude v 17 hodin v Janáčkově divadle zahájena výstava fotografií dokumentujících stavbu této budovy. A 6. a 7. listopadu dostanou návštěvníci příležitost podívat se do zákulisí. Divadlem povede trasa od foyer po jeho nejtajnější kouty a na příchozí budou čekat různá hudební či divadelní překvapení připravená členy operního a baletního souboru.

V nové sezóně Národní divadlo Brno plánuje 16 premiér baletu, opery i činohry, z klasických děl to bude např. Smetanova Hubička, Bizetova Carmen nebo Dostojevského Běsi. Chybět nebudou ani soudobá díla, opera Powder Her Face o skandální vévodkyni z Argyllu nebo kompozice Made in USA věnovaná choreografům od neoklasiky po strhující vizuální divadlo. Činohra chystá například adaptaci filmu Je třeba zabít Sekala nebo oblíbeného Saturnina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…