Brno: Projekt Čisté povodí Svratky zlepšuje i kvalitu vody v přehradě

30.06.2018 11:44

Dalších pět let bude pokračovat projekt Čisté povodí Svratky. Je zaměřený na zlepšení dlouhotrvající špatné kvality vody v přehradních nádržích Brno a Vír vlivem přemnožených sinic–cyanobakterií.

Brno: Projekt Čisté povodí Svratky zlepšuje i kvalitu vody v přehradě
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Na pokračování projektu se dohodly město Brna, Jihomoravský kraj a Povodí Moravy loni na podzim. Na jaře 2018 Povodí Moravy požádalo město a kraj o poskytnutí dotace na projekt Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži, konkrétně na jeho třetí etapu pro roky 2018 až 2022. Zástupci města, kraje i Povodí Moravy prezentovali pokračování projektu ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Předpokládané náklady na třetí etapu jsou 50 milionů korun, přičemž dotace z krajského a městského rozpočtu nepřesáhne 50 % celkových uznatelných nákladů projektu. Jedná se o pokračování již ověřených činností na Brněnské přehradě, které podporují v nádrži dobrou kvalitu vody po celou koupací sezónu. Povodí Moravy bude zajišťovat celý projekt personálně a provozně.

„S Jihomoravským krajem jsme se dohodli na tom, že v opatřeních budeme pokračovat i v dalších pěti letech. Jejich cílem je udržet kvalitu vody v přehradě tak, aby byla nadále atraktivní pro koupání. V posledních osmi sezónách enormně vzrostl počet lidí, kteří sem jezdí za rekreací. Toto bychom chtěli udržet a město paralelně k tomuto projektu investuje do zlepšování infrastruktury pro návštěvníky přehrady. Jedná se o sprchy, převlékárny, dětská hřiště, grilovací místa i nové koupací molo,“ řekl náměstek primátora Martin Ander.

Projekt zahrnuje i akce v povodí nad Brněnskou přehradou

Projekt Čisté povodí Svratky započal v roce 2002 studiemi, které měly zjistit příčiny znečištění přehrady. Voda byla znečištěna přemnoženými toxickými sinicemi.

V roce 2010 se proto začalo se srážením fosforu na přítoku přehrady a výstavbou aeračních věží. Návštěvníci je nemůžou na první pohled vidět, všechny jsou skryté pod hladinou a zajišťují provzdušňování vody. Projekt zahrnuje i akce v povodí nad Brněnskou přehradou. Spočívají ve stavbách čistíren odpadních vod a protierozních opatření a mimo jiné také ve vytváření sedimentačních prostor.

Projekt probíhal zatím v etapách v letech 2010–2012 a 2013–2017. Nyní bude následovat třetí pro roky 2018 až 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.