Brno: Stará radnice má za sebou polovinu rekonstrukčních prací

29.07.2012 14:42

Jak pokračují rekonstrukční práce a co nového a zajímavého bylo objeveno při záchranném archeologickém průzkumu, si v úterý 24. července přišli na Starou radnici zkontrolovat představitelé města v čele s primátorem Romanem Onderkou i zástupci médií.

Brno: Stará radnice má za sebou polovinu rekonstrukčních prací
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Nejstarší světská stavba ve městě prochází od počátku letošního roku rekonstrukcí, jejímž základem je statické zajištění objektu vrtanými mikropilotami, železobetonovými základovými pásy a stažením budovy ocelovými rámy a táhly. Stavební práce jsou zhruba v polovině, probíhají podle harmonogramu a stavební firma Komfort, která je provádí, slíbila, že je ukončí s předstihem, tedy již v prosinci 2012. „Rekonstrukce je výjimečná tím, že Starou radnici zachraňuje. Ačkoliv její výsledky nebudou pro návštěvníky příliš viditelné, jedná se o zásadní a důležitý počin. Proto jsem rád, že se i v ekonomicky nepříznivé době podařilo na opravu této významné památky najít potřebné finanční prostředky. Konkrétně se jedná o částku 19 919 737 korun,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Kvůli zvětšujícím se trhlinám v budovách radnice bylo od roku 1998 uskutečněno několik statických průzkumů památky a byly provedeny i její dílčí opravy. K příčinám statického narušení dle posudků patří složitý a dlouhodobý stavební vývoj – Stará radnice představuje komplex více staveb, které vznikaly postupně od 13. století –, přetížení základové spáry, změna charakteru podloží či nevyhovující parametry nosných konstrukcí. Při opravách je využíván vybraný soubor technologií pro obnovu narušených konstrukcí objektů obdobného charakteru, jako je Stará radnice. Tyto technologie se vyznačují maximálně citlivým přístupem k historickým konstrukcím.

I Freskový sál a fasády budov prohlédnou
U památky byla provedena stabilizace základů hlubinným podchycením pomocí ocelových mikropilot vyztužených ocelovými trubkami s manžetami, které přenesly zatížení do hlubších vrstev základových půd. V současné době se provádí obnova narušené prostorové tuhosti ocelovými rámy z válcované oceli, které sledují po obvodu nosné zdivo a jsou průběžně kotveny do okolních nosných zdí za pomoci kotevních trnů zapouštěných do šikmých vrtů, které jsou vyplněny cementovou směsí. Souběžně s těmito pracemi probíhá také ztužení pomocí ocelových spínacích prvků. Trhliny ve zdivu budou ze všech stran hloubkově přespárovány a následně také vyplněny cementovou směsí. Opravy se dočkají i trhlinami poškozené fresky ve Freskovém sále. Na závěr budou upraveny vnitřní i venkovní prostory radnice, včetně úpravy a nátěru fasád.

Nové poznatky přinesl také archeologický průzkum
V souvislosti s pracemi na statickém zabezpečení Staré radnice provádí společnost Archaia Brno rozsáhlý a podrobně vedený archeologický výzkum, který se dotýká i historických interiérů a jejich konstrukcí, tedy stavební historie objektu.

Kromě mnoha jiných učinili archeologové zajímavý objev ve Freskovém sále. Nalezli zde takřka celou papírovou cedulku, na které je zaznamenán doprovodný vzkaz k nějakému pozlacenému předmětu v krabičce, určenému Jeho císařské a královské milosti. Teoreticky by se mohlo jednat o pozlacený klíč od městských bran a vzhledem k nálezovým okolnostem by mohl být oním císařem Rudolf II. V jiné místnosti pak byly ve fragmentu topeniště nalezeny stopy drobné šelmy, snad kuny. Mohlo by se jednat o doklad toho, že ve středověku se tato ochočená zvířata používala k lovu hlodavců.

Ze všech zkoumaných zděných historických konstrukcí odebrali archeologové vzorky malty pro analýzu. Podobně byly odebrány vzorky ze všech odkrytých dřevěných stavebních prvků pro dendrochronologickou analýzu.
   
Ze stavební historie Staré radnice
Jádro radnice bylo vystavěno někdy před rokem 1250. Severní dům pochází z období před rokem 1300 (sklepy). Po roce 1350 se o stavebně upravovaném objektu píše jako o konsistoři (radnici). V roce 1511 vzniká Pilgramův portál. V 70. a 80. letech 16. století prováděli přestavbu radnice bratři Gabriové (ochoz, předsíň Freskového sálu). V této době došlo zřejmě k sjednocení celého areálu do dnešní podoby. Radnice poškozená za obléhání Brna Švédy (1645) byla opravena ve 2. pol. 17. stol. Interiéry upravoval Jan Křtitel Erna (1669). Věž, portál i další části pak byly opravovány v 18., 19. i 20. století.

Na konci 60. let 20. stol. proběhla rozsáhlá, ne příliš šetrná rekonstrukce celého objektu. Roku 1991 se při rekonstrukci nádvoří uskutečnil záchranný archeologický výzkum. Další archeologické výzkumy se uskutečnily v prostoru nádvoří v roce 2003 a 2005.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

16:09 Litoměřice: Město získalo certifikát energetického managementu

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetickéh…