Brno: Unikátní kampus Masarykovy univerzity byl dokončen

01.10.2010 16:10

Po šesti letech výstavby byl koncem září naplněn bezmála sto let starý sen zakladatelů Masarykovy univerzity.

Brno: Unikátní kampus Masarykovy univerzity byl dokončen

Po šesti letech výstavby byl koncem září naplněn bezmála sto let starý sen zakladatelů Masarykovy univerzity - postavit univerzitní městečko pro výuku, výzkum, ale i volný čas. V nové studentské čtvrti v Bohunicích najde nyní moderní zázemí pět tisíc studentů a tisícovka akademiků.

Nově vybudovaný rozsáhlý výukový a výzkumný areál zahrnuje více než 42 tisíc m2 užitných ploch s 24 výukovými a výzkumnými pavilony, informačním centrem s knihovnou a studovnami, výukovým centrem s aulou a posluchárnami a sportovní halou. Krytou lávkou mohou studenti projít do obchodního centra, kde se nachází hypermarket, kavárna, restaurace nebo čistírna. Kampus je propojen také se sousední  Fakultní nemocnicí Bohunice, kde přímo probíhá praxe studentů.

Futuristickou a dynamicky barevnou tvář vtiskli areálu architekti společnosti A Plus. Při své práci se řídili hesly: „není cesty zpět", „prostřednost není cílem" a „neztrácet odvahu". Výtvarné pojetí budov, které vznikaly po etapách, tak vytváří celistvý dojem moderní a otevřené evropské univerzity. Umělecká díla, citlivě začleněná do areálu kampusu, respektují poslání univerzity obohacovat kulturní a společenský život nejen studentů a pedagogů, ale i veřejnosti.

Nový univerzitní kampus Masarykovy univerzity s celkovými náklady na stavbu ve výši 5,159 miliardy korun je největším stavebním projektem v oblasti vysokého školství ve střední Evropě. Částkou 297 milionů korun na inženýrské sítě podpořilo kampus také město Brno a je připraveno projekt univerzitního městečka podporovat i v budoucnu. Již nyní je v přípravě např. prodloužení tramvajové linky ke kampusu, a to v horizontu dvou až tří let.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…