Bruntál: Lom u Marburku zase po roce

14.10.2020 21:49

V loňském roce byl na webových stránkách města zveřejněn poměrně obsáhlý článek s fotkami s názvem „Staronový„ lom u Marburku od Petra Mecy, člověka se srdcem i chováním ochránce přírody.

Bruntál: Lom u Marburku zase po roce
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

V lomu průběžně monitoruje vývoj a při jeho údržbě sám přikládá ruku k dílu. Jeho tvrdohlavosti a neústupnosti v podstatě vděčíme tomu, že město přistoupilo k revitalizaci lomu. Několik let pilně pracoval na podrobném přírodovědném průzkumu lokality, navrhl a poté prosadil managementové zásahy.

Bývalý opuštěný kamenolom s lomovým jezírkem na jihozápadním okraji města byl zhruba před dvaceti lety navržen k vyhlášení jako Evropsky významná lokalita. Motivem ochrany byla významná populace čolka velkého (Triturus cristatus). V lomovém jezírku se přirozeně zdržuje voda. Kdysi to bylo ideální refugium pro velký počet ohrožených druhů. V roce 1997 zde byly prokázány relativně stabilní populace čolka velkého, čolka obecného, čolka horského, kuňky žlutobřiché, ropuchy obecné, skokana hnědého, slepýše křehkého – severního, slepýše křehkého - východního, ještěrky živorodé, ještěrky obecné, užovky obojkové a zmije obecné.

Postupným zarůstáním lokality ale došlo k vymizení některých druhů a výraznému zmenšení populací.

V roce 2018 při provádění dlouhodobého a podrobného přírodovědného inventarizačního průzkumu lokality bylo zjištěno, že relativně stabilní jsou pouze populace čolka velkého, čolka obecného a ještěrky obecné. Došlo k výraznému snížení počtu jedinců u čolka horského, slepýše křehkého – severního, slepýše křehkého - východního, ještěrky živorodé, užovky obojkové a zmije obecné. Nepodařil se už prokázat výskyt kuňky žlutobřiché, ropuchy obecné, skokana hnědého.

V loňském roce prošel lom zásadní proměnou financovanou z větší částí z Programu péče o krajinu. Byla provedena redukce dřevin v okolí lomového jezírka – mokřadu na ploše 0,488 ha, která byla nezbytnou podmínkou pro záchranu biotopu.

Protože většina našich obojživelníků potřebuje ke svému životu i suchozemské biotopy, začalo se s kosením travnaté plochy, která navazuje na lomové jezírko. Byla vybudována dvě zimoviště z přírodních materiálů získaných na lokalitě.

Revitalizací prošlo i lomové jezírko zazemněné spadem listí a prorostlé  ostřicovým porostem v severní části jezírka. Vyhloubeny byly nové menší tůně.

V lomovém jezírku byl proveden důkladný úklid odpadků (plasty, plechovky, skleněné lahve, dopravní značky, pneumatiky, balíky slámy). Z vody se jich vytahaly a vyvezly 2 tuny.

I v letošním roce práce v lomu pokračovaly a byly v plném rozsahu financovány z Programu péče o krajinu - Podprogramu pro zlepšení dochovaného přírodního a krajinného prostředí. Louka s výskytem kakostu lučního byla posekána ve dvou etapách. Současně byly posekány výmladky kolem lomového jezírka a na umělém valu. Byl odstraněn nános listí a ostřicového porostu na ploše 0,2 ha z jezírek v období po dokončení vývoje obojživelníků ve vodním prostředí. Z prostoru za umělým valem a z prostoru louky byly odstraněny odpadky v množství cca 50 kg a zrušena dvě ohniště.

Poslední neděli v září jsme tento letošní projekt ukončili. V jeho průběhu jsme, mimo jiné, zlikvidovali 2 ohniště a další hromady odpadků. První týden v říjnu jsme v lomu opakovaně zlikvidovali jedno ohniště a nasbírali dva veliké pytle nových odpadků.  

Nekázeň a lhostejnost některých návštěvníků ztěžují péči o tuto mimořádně cennou lokalitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…