Bruntál: Práce na další proměně sídliště Dolní začaly. Po nepohodlí a hluku přijde nová kvalita

16.08.2016 19:05

Po roční pauze, kdy zčásti prošlo obnovou druhé největší bruntálské sídliště Květná, pokračují práce v sídlišti Dolní. Již čtvrtá etapa revitalizace byla zahájena v minulých dnech a týká ulic Dělnické, Horní, Uhlířské a Cihelní včetně takzvaného vnitrobloku mezi těmito ulicemi.

Bruntál: Práce na další proměně sídliště Dolní začaly. Po nepohodlí a hluku přijde nová kvalita
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Rekonstruovány budou chodníky, které jsou za léta existence sídliště ve značně špatném stavu. Dále budou rekonstruována a rozšířena kontejnerová stání, obnoveno veřejné osvětlení, obnovena a doplněna stávající dětská hřiště, vyměněn a doplněn městský mobiliář (tj. lavičky, stojany na kola, odpadkové koše a koše na psí exkrementy). Vybudovány budou tři nové chodníky, které kopírují stezky vyšlapané obyvateli sídliště.

Budou obnoveny funkce, které už dávno sídliště ztratilo. Zatímco minulé etapy stěžejně řešily především to, aby bylo možné sídlištěm bezpečně projít, tzn. pěší komunikace, a taky obnovu hřišť pro děti, nyní budou obnovena místa pro setkávání např. maminek s kočárky, malých dětí, ale je myšleno i na teenagery (posilovací prvky) a taky seniory (posezení, šachové stoly a pétanque).

Sídliště bude doplněno spoustou nové zeleně, která kromě kyslíku a hezkých pohledů z oken přispěje také k tlumení zvuků ve dvorním traktu.

V rámci čtvrté etapy vzniknou ve „dvoře“ mezi Uhlířskou, Cihelní a Horní hřiště pro nejmenší a pro klidnou hru pétanque. Na rozdíl od minulých etap tedy již nepůjde o víceúčelová sportovní hřiště pro míčové hry.

Parkourové hřiště pro teenagery společně s oddychovou plochou vznikne v prostoru za bývalou „trafikou“ mezi Cihelní a Dělnickou. Rovněž zde zůstane a bude zpevněna stávající vyšlapaná stezka.

Dalším výrazným prvkem bude uzavřený okruh na současné travnaté „proluce“ mezi parkovištěm v Dělnické a chodníkem v Cihelní ulici. Tato část je doslova protkaná inženýrskými sítěmi, což se ukázalo jako komplikace pro případné rozšíření parkovacích ploch. Vznikne zde tedy víceúčelová plocha se zpevněným okruhem, například pro bezpečnou výuku jízdy na kole. Uvnitř bude vytvořeno nové dětské hřiště s lanovým prvkem.

Při rekonstrukci pěších komunikací a kontejnerových stání, která sousedí s parkovacími stáními, bude nutné vždy určitou část parkovacích stání uzavřít a dopravními značkami vymístit na omezenou dobu parkující vozidla. Takováto vymístění parkujících vozidel byla naplánována po dobu realizace díla do osmi etap, aby omezení byla co nejmenší a pokud možno po co nejkratší dobu.

Obyvatelé tak budou nuceni dočasně snést nepohodlí v pohybu na sídlišti a vypořádat se s omezeními průjezdu po uvedených ulicích. Postupně budou uzavírány jednotlivé části stavby, a to tak, aby došlo k co nejmenšímu omezení pohybu pěších a automobilů.

Touto cestou bychom chtěli požádat občany o trpělivost a pochopení s výstavbou. Odměnou pak bude zlepšení životní úrovně obyvatel sídliště, a to vytvořením atraktivního prostředí pro bydlení a pobyt v sídlišti.

Práce na čtvrté etapě revitalizace sídliště Dolní budou probíhat asi jeden rok. Celkové náklady představují částku necelých jedenácti milionů korun, přičemž čtyři miliony budou uhrazeny z dotace od Ministerstva pro místní rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…