Bruntál: Rýžovník je novou vodní nádrží poblíž Slezské Harty

25.03.2024 10:23 | Tisková zpráva

Nová vodní nádrž u Volárny se jmenuje Rýžovník podle potoka, který přehrazuje. V současnosti je napouštěna a jejím hlavním smyslem je zadržovat vodu v krajině.

Bruntál: Rýžovník je novou vodní nádrží poblíž Slezské Harty
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Na stavbu vodního díla mohou narazit pěší i cykloturisté, kteří se vydají proti proudu potoka Rýžovník z Nové Pláně směrem na Slunečnou. Sypaná hráz je dlouhá 305 metrů. Nádrž má objem 69 770 m3 a zatopená plocha by měla být 37 520 m2.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41497 lidí

Kromě zadržení vody v krajině má nádrž funkci krajinotvornou a biologickou, bude významným útočištěm pro živočichy vázané na vodní prostředí, pro návštěvníky bude zajímavé zejména ptactvo. Její přívětivé mikroklima může pomoci také blízké krajině, která utrpěla těžbou během kůrovcové kalamity. Nádrž bude přístupná veřejnosti. V krajině bude dalším atraktivním turistickým cílem místních i vzdálenějších návštěvníků Bruntálska.

Investorem byla společnost Lesy ČR, s. p. Městský úřad v Bruntále se do procesu stavby zapojil prostřednictvím odboru životního prostředí, který vydával v roce 2022 společné povolení k její výstavbě.

Na potoce Rýžovník by měly směrem ke Slezské Hartě vzniknout v budoucnu další menší dešťové zdrže, zachycující splaveniny, plaveniny a zpomalující odtok při vyšších průtocích.

„Je třeba ocenit činnost správy toků – oblast Povodí Odry, státního podniku Lesy České republiky, který usiluje budováním vodních děl o zlepšení vodních poměrů nejen v lese, ale i s dopadem na krajinu mimo les,“ konstatoval vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Bruntále Vladimír Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…