Cena vody ve Zlíně přestane růst. Pokud stát nezvýší DPH

08.06.2012 6:31

Voda ve Zlíně v příštích letech zdražovat nebude. Městu se podařilo prostřednictvím společnosti Vodovody a kanalizace Zlín a.s. (VaK), kterou ovládá, prosadit změny, které výrazně přispějí k udržení ceny na současné úrovni.

Cena vody ve Zlíně přestane růst. Pokud stát nezvýší DPH
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Za kubík vodného a stočného dnes platí lidé na Zlínsku 83,28 Kč včetně DPH.

"Podařilo se nám posílit postavení naší společnosti VaK vůči soukromé firmě Moravská vodárenská a.s., která je hlavním hráčem v oblasti vodárenství na Zlínsku a navrhuje změny ve výši vodného a stočného. I díky tomu jsme prakticky dosáhli"zmrazení" cen vody na dnešní úrovni. Pokud by se cena vody měla v příštích letech měnit, tak pouze velmi mírně a po zásahu státu, který může zvednout DPH, což my neovlivníme. Říkám to s vědomím toho, že cena vody v okolních oblastech regionu bude v blízké době určitě růst," konstatoval 2. náměstek primátora Aleš Dufek, který zastupoval město Zlín na dnešní valné hromadě společnosti VaK.

Od roku 2004 funguje vodárenství na Zlínsku na základě takzvaného "provozního modelu." Jedním z důsledků tohoto kroku, o kterém rozhodlo předchozí vedení města, je to, že obyvatelé Zlína platí za vodu nejvíce v regionu a téměř nejvíce v celé České republice. Na základě uzavřené smlouvy prodal VaK veškeré strojní i další vybavení společnosti Moravská vodárenská, kam přešla také většina jeho zaměstnanců. Nemovitosti, které si ponechal, VaK následně pronajal Moravské vodárenské. "VaKu se tak zmenšil vliv na dění. Pokud bylo například potřeba něco opravit, provedli zásah za úplatu pracovníci Moravské vodárenské, VaK tyto zaměstnance neměl. To by nyní mělo změnit. VaK by měl mít vlastní pracovníky, společnost by měl řídit její ředitel, který také chyběl," oznámil Aleš Dufek.

Na základě posílení vlivu VaK se také podaří v příštích letech více investovat do vodárenství v samotném Zlíně. A to i díky tomu, že VaK postupně začne klesat výše splátek závazků, který má u Moravské vodárenské a u investičních bank. "Společně s tím, že se cena vody nebude v příštích letech zvyšovat, to je alespoň částečná kompenzace obyvatelům našeho města, že platí solidární vodné a stočné, tedy, že je voda stojí stejně jako v dalších městech a obcích Zlínska, přestože v nich jsou vyšší výrobní náklady," uvedl Aleš Dufek.

Město Zlin si nechalo před několika měsíci vypracovat audit hospodaření provozování vodovodů a kanalizací v okrese. Z něho mimo jiné vyplynulo, že v oblasti vodárenství město Zlín splňuje náročné požadavky z oblasti ochrany životního prostředí. Situace se brzy navíc ještě zlepší, před dokončením je totiž kanalizační rozvod, díky kterému bude proudit do Dřevnice směrem z Vizovicka už pouze vyčištěná voda. "Z auditu je také podle mého názoru patrné, že zisky Moravské vodárenské jsou za současné situace přiměřené. Rozhodně nejsou tak enormní, jak u společností dodávající třeba plyn nebo elektřinu. V těchto oblastech se stát zbavil všech možností, jak ceny ovlivňovat. V oblasti vodárenství nám určitý manévrovací prostor zůstal," konstatoval Aleš Dufek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…