Česká Lípa: Cyklisté zkoušeli jízdu pod vlivem alkoholu a omamných látek

09.08.2017 16:02

Překvapeni mohli být cyklisté na cyklostezce Varhany u Manušic, kde se konala preventivní akce Týmu silniční bezpečnosti pod názvem „Na kole jen s přilbou“. Té se také účastnila Městská policie, Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje.

Česká Lípa: Cyklisté zkoušeli jízdu pod vlivem alkoholu a omamných látek
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Zastavení cyklisté, a nebylo jich málo, se seznamovali z bezpečností provozu na kolech, děti s první pomocí, dospělí si pak vyzkoušeli, jaké to je jezdit pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. K tomu účelu mohli využít speciální brýle, které jim nasimulovaly opilost (cca 1,5 promile alkoholu) a stav pod vlivem omamných látek.

Každý cyklista měl možnost, vyplnil si vědomostní test, jenž následně půjde do slosování o hodnotné ceny. Policisté všem prohlédli technický stav jízdních kol a upozornili je na případné nedostatky.

Alarmujícím zjištěním bylo, že všechny děti měly špatně nasazenou cyklistickou přilbu, která jim tak správně nechránila hlavu.

„Policisté a strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti odpovídali na širokou škálu dotazů cyklistů týkajících se správného chování v silničním provozu. Došlo i na doporučení, jak správně pečovat o jízdní kolo, a jak si vybrat správnou přilbu. Každý cyklista obdržel dárek v podobě reflexního doplňku,“ uvedla starostka Romana Žatecká. Právě reflexní doplňky věnovalo všem účastníkům město Česká Lípa.

Čísla tragických případů cyklistů jsou neúprosná. V loňském roce zemřelo na českých silnicích 39 cyklistů, dalších 417 při nehodě utrpělo těžká zranění a 3 071 lehká. Vážné nehody se nevyhýbaly ani cyklistům v Libereckém kraji. V jejich důsledku zemřeli dva cyklisté a dalších 19 bylo těžce zraněno. Letos během prvního pololetí statistiky nehod zaznamenaly jednoho usmrceného a 11 těžce zraněných cyklistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…