Česká Lípa: Klesající nezaměstnanost se podílí na kvalitě pracovníků VPP

26.04.2018 14:34

Od dubna letošního roku, z důvodu nízké nezaměstnanosti, má město úřadem práce schváleno 30 pracovníků na veřejně prospěšné práce (VPP) a tři koordinátory. Do dnešního dne není stav naplněn. Při takto nízkém počtu lidí nelze zajistit každodenní ruční úklid celého města.

Česká Lípa: Klesající nezaměstnanost se podílí na kvalitě pracovníků VPP
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Ten nyní probíhá tak, že pracovníci jsou rozděleni do dvou skupin (k dispozici jsou jen 2 koordinátoři) a postupně uklízí celé město.

Každý den ráno se pracovníci VPP před sedmou hodinou dostaví do Poříční ulice, kde mají šatny a sklad, dostanou zadání a společně s koordinátory vyráží uklízet.

Úklid města s pomocí VPP zaměstnanců má v České Lípě desetiletou tradici. Na úplném počátku byli jen 4 pracovníci, postupem času jich město na základě smlouvy s úřadem práce zaměstnávalo až 65, a to vč. koordinátorů. V době vysoké nezaměstnanosti to byli lidé, kteří chtěli pracovat a pracovali kvalitně a spolehlivě.

Bohužel se ukazuje, že je sice skvělé, že nezaměstnanost rapidně klesla, avšak pro systém VPP je katastrofou. Přicházejí totiž lidé, kteří se většinou programově vyhýbali práci a pracovat jsou v podstatě donuceni. To má samozřejmě vliv na kvalitu odvedené práce.

S některými pracovníky bylo město nuceno ukončit pracovní poměr

Místo toho, abychom řešili, co je potřeba kde udělat, tak zástupce města zaměstnává jejich špatná pracovní morálka, alkoholismus, pozdní příchody do práce, neomluvené absence, odcházení bez dovolení z pracoviště, nízký pracovní výkon. S některými pracovníky bylo město nuceno ukončit pracovní poměr.

„Sem tam proskočí hlášky, že mi uříznou hlavu a podobně, ale to musí brát člověk s nadhledem,“ říká jedna z koordinátorek VPP a dokresluje tak, že práce s těmito lidmi není vůbec jednoduchá.

Nejtragičtější byl počátek tohoto roku, kdy chodila do práce ani ne třetina pracovníků. To se samozřejmě projevilo na úklidu města.

„Za poslední tři roky vidím, že se VPP stávají spíše zátěží než příležitosti pro nezaměstnané a pro město. Vždycky jsem byla toho názoru, že nechci nechat lidi schopné pracovat v poklidu doma na dávkách a v evidenci úřadu práce. Proto jsme vždy chtěli až 60 lidí, aby aspoň uklidili město. Ale už to nejde. Neplní to žádný účel. Je v tom pro nás více administrativy, než užitku. Proto bychom se měli zamyslet nad tím, zda má smysl v tomto projektu dál pokračovat, a pokud ano, tak rozhodně jinak, anebo zvolit jinou cestu,“ říká starostka Romana Žatecká a místostarosta Juraj Raninec dodává: „Situaci s úklidem je nutné řešit. Z mého pohledu je neúnosná a neodpovídá vynaloženým prostředkům města. A to nemluvím jen pracovnících VPP.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …