Česká Lípa: Od nového roku se změní ceny jízdenek v MHD

23.11.2023 13:05 | Tisková zpráva

Více si od nového roku připlatí cestující, kteří budou využívat českolipskou MHD. Z důvodu navýšení inflace a ceny dopravního výkonu zvyšuje město Česká Lípa od 1.1.2024 cenu jízdného v českolipské MHD. Změna tarifu však přinese také prodloužení platnosti jednotlivé přestupní jízdenky a zavádí také novou skupinu obyvatel, kteří budou mít nárok na MHD zdarma.

Česká Lípa: Od nového roku se změní ceny jízdenek v MHD
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Platnost jednotlivé přestupní jízdenky bude od 1. 1.  2024 75 minut namísto současných 60 minut. Nárok na MHD v České Lípě zdarma budou mít nově držitelé zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského za 40 a více bezpříspěvkových odběrů krve. Konkrétní pokyny, jak bezplatný tarif získat a jak jej nahrát na novou kartu Opuscard+ nebo jiný identifikátor, získají cestující po novém roce při osobní návštěvě městského Opuscard centra na Škroupově náměstí v České Lípě.

„Více než osmdesát procent nákladů na zajištění českolipské městské hromadné dopravy platí město Česká Lípa ze svého rozpočtu, méně než pětinu činí tržby z jízdného. Náklady na zajištění této služby pro naše občany se neustále zvyšují. Zatímco před dvěma lety jsme za MHD zaplatili zhruba 56 milionů korun, v letošním rozpočtu již máme na MHD vyčleněno sedmdesát milionů. Je tedy třeba ceny jízdného zvýšit, snažili jsme se však i přes zdražení zachovat co nejrozumnější cenu. Zároveň je také potřeba znovu zdůraznit, že přestupní jízdenka, která bude nově platit 75 minut, tedy o patnáct minut déle než nyní, je přestupní pro všechny dopravní prostředky v systému IDOL, tj. pro linkové autobusy i vlaky. Jízdenku by tak neměli cestující vyhazovat, mohou ji využít opakovaně,“ uvedl českolipský místostarosta Jakub Mencl.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21875 lidí

Nárůst ceny u jízdného, zaplaceného v hotovosti, je 25 procent, u jednotlivých jízdenek, zaplacených bezhotovostně, si cestující připlatí o téměř 70 procent, i nadále však platí, že za jízdenku, zaplacenou bezhotovostním způsobem, zaplatí cestující méně než za jízdenku, placenou v hotovosti. Za přestupní jízdenku tak od 1. 1. 2024 zaplatí cestující 25 Kč namísto současných 20 Kč při platbě v hotovosti a při bezhotovostní platbě zaplatí za stejnou jízdenku od 1. 1. 2024 20 Kč namísto současných 12 Kč. Třicetidenní a 366denní jízdenky se pak zdraží pouze o 11 procent.

„Podařilo se nám zachovat velké cenové zvýhodnění pro cestující, kteří mají měsíční nebo roční kupón. Celoroční jízdenka pro dospělého vyjde nově na dva tisíce korun, v porovnání s jednotlivým jízdným, placeným v hotovosti, tak stačí osmdesát jízd a je zaplacená na celý zbytek roku. Roční jízdenka pro děti a studenty bude od ledna stát tisíc korun a vyplatí se každému, kdo jede ročně alespoň osmdesátkrát, tedy po dvou měsících dojíždění autobusem MHD do školy a ze školy,“ vysvětlil místostarosta Mencl.

Naposledy město Česká Lípa zdražovalo MHD v srpnu 2021, tehdy cena jízdenek po deseti letech stoupla o zhruba 20 procent. K dalšímu zdražení pak došlo z rozhodnutí státu na jaře roku 2022, kdy došlo k úpravě slevy pro děti, studenty a občany od 65 let z 75 na 50 procent. Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje od 1. 4. 2019 společnost BusLine MAD Česká Lípa, s.r.o., smlouvu s městem má až do 31. 3. 2029.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Město se poprvé zapojí do akce Víkend otevřených zahrad

7:37 Písek: Město se poprvé zapojí do akce Víkend otevřených zahrad

Písek se letos poprvé zapojí do mezinárodní akce Víkend otevřených zahrad. Na neděli 9. června připr…