Česká Lípa: Parkovací automaty ve městě fungují už týden

07.10.2013 8:26

Volná místa k zaparkování v centru města, rozumné sazby poplatků a vybrané parkovné v řádech několika tisíců korun. To vše přinesl první týden testovacího provozu parkovacích automatů, které od 23. září stojí na parkovišti u vodního hradu.

Česká Lípa: Parkovací automaty ve městě fungují už týden
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Velmi nás překvapila částka, kterou jsme za jediný týden díky parkovacím automatům vybrali. Již nyní můžeme říci, že se nám za první měsíc provozu zřejmě podaří vybrat takovou sumu peněz, která nejen že pokryje náklady na provoz a údržbu automatů, ale ještě budeme moci peníze zpětně investovat do oprav komunikací a chodníků ve městě. Po prvním týdnu provozu se navíc zdá, že poplatek za parkování je nastaven tak, jak jsme chtěli. Lidé přijedou, zaparkují, vyřídí si vše, co potřebují a zase odjedou,“ uvedl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle.

Ten zároveň podotkl, že v budoucích měsících je předpoklad, že se vybraná částka za parkovné ještě zvýší. „Lidé si na systém ještě dostatečně nezvykli. V dalších měsících však věřím, že parkoviště bude více využívané. Tím se nám podaří získat více peněz, které zpět investujeme do oprav komunikací.“

Nově mají lidé na parkovišti u vodního hradu prvních 15 minut stání zadarmo, sazby za parkovné jsou navíc nižší, než byly dříve. Prvních 60 minut je za 10 korun, další hodina pak za 20 korun. Parkovné však lze platit po minutách, tedy lidé zaplatí opravdu jen to, co odstojí. Provozní dobu, tedy časový úsek, po který je potřeba platit parkovné, město zkrátilo. Nově je nutné platit jen od pondělí do pátku od 8 - 17 hodin. Soboty, neděle a svátky mají lidé zadarmo. Zdravotně handicapovaní řidiči parkovné platit nemusí vůbec.

Při přípravě nového systému parkování na ploše u vodního hradu město spolupracovalo s majitelem obchodního domu Andy tak, aby se změna řidičů dotkla co nejméně. Zároveň se město snažilo udělat změny v systému hrazení parkovného tak, aby byly pro řidiče co nejpřehlednější. I díky připomínkám řidičů město během prvního týdne doplnilo na ploše cedule pro snazší orientaci. 

Parkoviště u vodního hradu vybudoval majitel OD Andy po dohodě s městem před deseti lety. Tehdy mezi sebou uzavřeli smlouvu na dobu určitou, která vypršela v polovině září 2013. Za vybudování parkoviště město požadovalo po majiteli OD Andy minimální nájemné 200 tisíc korun za rok, zbytek své investice si měl majitel takzvaně „odbydlet“ volným užíváním parkoviště, které leželo a leží na pozemcích města.

„Vzhledem k tomu, že od nového roku budou parkovací automaty na všech parkovištích v centru města, využili jsme příležitosti vyzkoušet celý systém ještě před jeho ostrým spuštěním. Chceme, aby si lidé na nový systém zvykli. Také se snažíme na parkovišti u vodního hradu vychytat co možná nejvíce nedostatků, aby přechod na nový systém parkování byl po novém roce pro řidiče co nejsnazší,“ uzavřel Jiří Kočandrle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…