Česká Lípa: Zastupitelé odmítli společný dopravní podnik

18.05.2018 9:17

Společný dopravní podnik města Česká Lípa a společnosti BusLine MAD Česká Lípa, s.r.o., který měl zajišťovat městskou dopravu od ledna 2019, zastupitelé hlasováním odmítli. Navíc k tématu MHD v našem městě nepřijali žádné usnesení.

Česká Lípa: Zastupitelé odmítli společný dopravní podnik
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Měli jsme spočítanou, a správně, cenu 47 korun za kilometr, za kterou by ve společném podniku městská doprava v České Lípě jezdila. To zastupitelé odmítli a rozehráli ruskou ruletu, kdy neví, za kolik se bude jezdit, a kdy město fakticky ztrácí vliv na cenu městské dopravy. Ale to už ať si každý zastupitel zodpoví sám před občany tohoto města,“ uvedl místostarosta Juraj Raninec.

V tuto chvíli bude muset být vypsáno tzv. jednací řízení bez uveřejnění, ze kterého vzejde dopravce, který bude provozovat MHD v České Lípě do doby, než vzejde vítězný dopravce z výběrového řízení.

Společný dopravní podnik byl novátorský počin a krok správným směrem, což ostatně potvrdili i zástupci advokátní kanceláře Fiala, Tejkal a partneři, s.r.o., kteří se dopravou zabývají.

„Řada měst už dnes opouští variantu výběrového řízení a posouvá se do přímého zadávání,“ uvedl před zastupiteli Mgr. Daniel Jadrníček. „Česká Lípa byla v tomto směru průkopníkem, která ještě toto řešení posunula dál, kdy společným podnikem získává dopravce a zároveň kontrolu ceny, neboť zde sestavujete nabídku a víte, že odpovídá realitě, protože znáte ceny vstupů. Toto při vysoutěžené ceně znát nebudete,“ dodal Jadrníček.

„Promrhali jsme příležitost držet v rukou cenu a provozovat dopravu v rozsahu a kvalitě, na kterou jsou naši občané zvyklí. Dostáváme se tak na tenký led, kdy nejsme lidem schopni říci, za jakou cenu budou v České Lípě jezdit,“ uvedla starostka města Romana Žatecká. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…