Česká Lípa: Zastupitelé vybrali variantu provozování MHD

10.11.2017 11:25

Varianta „stávající upravená“ je schválena pro provozování MHD v České Lípě od roku 2019, rozhodlo o tom zastupitelstvo města. Pro občany to znamená, že městská doprava bude pokračovat na stejné úrovni jako doposud, pouze budou zrušeny spoje, které jezdí brzy ráno nebo pozdě v noci a jsou neefektivní, neboť se v nich přepravuje minimum lidí.

Česká Lípa: Zastupitelé vybrali variantu provozování MHD
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„Varianta vychází ze stávajících jízdních řádů. Navržené úpravy sledují zvýšení efektivity dopravního systému při zachování rozsahu dopravní služby a spočívají v odebrání méně nevyužívaných spojů, které jsou pro městský rozpočet nejdražší, protože nevykazují žádné nebo jen velmi malé tržby. Linkové vedení a trasování jízdních řádů se nemění,“ uvedl místostarosta Juraj Raninec.

Při této variantě dojde k roční úspoře 90 000 km, což představuje 4 miliony korun. Dojde rovněž ke snížení počtu autobusů, kdy postačí 20 vozidel v oběhu plus 2 náhradní, tj. 22 vozidel oproti současným 25.

„My se sice v zastupitelstvu už skoro rok hádáme o tom, JAKÝM způsobem zajistíme MHD od roku 2019, ale mnohem důležitější je mít jasno, JAKOU městskou hromadnou dopravu chceme lidem ve městě garantovat. Ta stávající jim vyhovuje, takže razantně ořezávat spoje nebo zbytečně nafukovat jízdní řády není nutné. Počítáme tedy jen s menšími, logickými škrty ve spojích, které lidi nevyužívají. To se samozřejmě nedotkne okrajových částí města. Zachováváme si i rezervu pro případné reakce na nečekané aktuální potřeby. Stanovení toho, jaká bude MHD po 1. 1. 2019, není zbytečný krok, jak se někteří zastupitelé vyjádřili, ale naopak ten nejdůležitější. Včera jsme řekli občanům jasně: městskou hromadnou dopravu jako komfortní službu dopravy po městě a do zaměstnání vám zachováme,“ řekla starostka Romana Žatecká.

Na stole ležely čtyři varianty

Na stole ležely čtyři varianty provozování MHD – stávající, stávající upravená, úsporná a komfortní, přičemž úsporná by znamenala pokles úrovně městské dopravy, komfortní pak byla z pohledu města drahá. Proto byla vybrána varianta, která zachová stávající parametry dopravní obslužnosti, a přitom je ekonomicky výhodná pro město.

Zastupitelstvo města na svém zářijovém zasedání schválilo záměr vytvoření společného dopravního podniku města se současným dopravcem, společností BusLine, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…