Česká Lípa: Senioři ocenili spolupráci s Mittweidou

15.10.2017 18:02

Stav oprav Penzionu s pečovatelskou službou v Dolní Libchavě, a jak klienti přijímají změny režimu, si přišla osobně zkontrolovat starostka České Lípy Romana Žatecká. Penzion prochází změnou režimu, kdy se do něj v září přestěhovali klienti z Domova pro seniory s nepřetržitou pečovatelskou službou z Lad.

Česká Lípa: Senioři ocenili spolupráci s Mittweidou
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Pro stávající klienty penzionu se příchodem nových obyvatel nic nezměnilo, naopak v případě nouze mohou využít nepřetržité péče, která se sem přesunula právě s příchodem seniorů z Lad, a navíc mají jistotu do budoucna, že v případě potřeby nepřetržité péče, se nemusí stěhovat do jiného zařízení.

Z diskuze se seniory vyplynulo, že je potřeba v areálu penzionu instalovat ještě další lavičky, anebo některé opravit, prořezat živé ploty tak, aby se kolem nich ti, kteří jsou odkázáni na chodítko, mohli bezpečně pohybovat.

Nadšeni pak byli senioři z výletu do partnerské města Mittweida, který připravilo město v rámci projektu podporovaného Euroregionem Nisa. Ten běží již druhým rokem, v loňském roce byli senioři z Mittweidy v České Lípě, měli společný program s našimi seniory a byli tu velmi spokojeni. Nyní byli českolipští senioři v Mittweidě a pochvalovali si jak vřelé přijetí, tak i zajímavý program, který jim hostitelé připravili.

„Tak to ráda slyším, že se vám výlet líbil, a hlavně jsem moc ráda, že vás tu vidím, známé tváře, a to je dobré znamení. Zároveň mě těší, že vnímáte, že vaše domovy vylepšujeme tak, aby se vám tu hezky a v klidu žilo, že je tu výborná nálada, což potvrzuje, že se to daří,“ uvedla během setkání se seniory Romana Žatecká.

Město Česká Lípa v letošním roce do oprav penzionu, kdy do některých bytových jednotek zatékalo a je již odstraněno, do nákupu koupacího lehátka, do vybudování centrální koupelny pro klienty Domova pro seniory (právě probíhá) a do projektové dokumentace dalších rekonstrukčních prací, které se uskuteční v letech 2018 – 2019, investovalo 1 218 193 korun bez DPH. V příštích dvou letech proběhne na etapy zateplení objektu (rekonstrukce střechy, výměna oken, zateplení fasády) a provedou se stavební úpravy hygienických zázemí.

V oblasti regionálních sociálních služeb je v současné době problematická neustále se měnící metodika Libereckého kraje, kdy není vyjasněno, co a v jaké výši bude v této oblasti financovat kraj, co města a obce, a co samotní poskytovatelé těchto služeb. „My se vždy budeme podílet na financování v dohodnutém poměru a platit budeme ty sociální služby, které jsou důležité pro občany našeho města, a které jim garantujeme v komunitním plánu,“ řekla starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…