České Budějovice: Banát - čeština bez hranic

21.05.2019 18:45

Projekt studentů Biskupského gymnázia Čeština bez hranic obsadil v celorepublikové soutěži Demokracie a já čtvrté místo a odnáší si navíc Cenu poroty.

České Budějovice: Banát - čeština bez hranic
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Víte, co je Banát? Že jste o něm ještě neslyšeli? Jsou to vesničky v oblasti Banát v Rumunsku, kde se stále ještě mluví česky a místní obyvatelé dodržují české tradice, až to leckdy působí jako „skanzen“. Místní děti se sice učí česky ve školách, ale vlivem „rumunizace” se čeština dostává na vedlejší kolej a děti tak přestávají ovládat především gramatiku. Jak ale zařídit, aby byli žáci motivováni k procvičování jazyka svých předků?

S řešením přišly studentky Biskupského gymnázia Adéla Tetourová a The Thung Ngha v rámci projektu na seminář základů společenských věd. „Už před rokem na rodinné dovolené mě napadlo, že by si mezi sebou mohly dopisovat děti od nás s dětmi z Banátu. Debaty s místními se často týkaly i zachování existence české komunity a já jsem pochopila, že právě otázka české gramatiky v psaném projevu je nejproblematičtější,” objasnila základní smysl projektu Adéla Tetourová.

Studenti připravují výměnný pobyt

Nejdříve ale bylo potřeba najít partnery na rumunské a české straně. Volba padla na Michaelu Leoreanu, učitelku narozenou v banátské vesničce Eibenthal, která vyučuje v Ješelnici u Oršavy, na české straně jsou to žáci z CZŠ Rudolfovská. První dopisy už mají v rukou jejich adresáti, a to i díky finanční podpoře českého velvyslanectví v Bukurešti. „Pevně věřím, že díky tomuto projektu dojde nejen ke zlepšení zájmu o český jazyk, ale rovněž k navázání přátelství mezi dětmi, které spojují nejen mateřský jazyk,“ dodala Adéla Tetourová.

Aby nezůstalo jen u korespondence a „dopisovací“ přátelé se mohli i setkat a poznat prostředí, ve kterém kdo žije, připravila skupina ve složení Adéla Tetourová, Nikola Drnková, Kryštof Míka a Lubor Mrázek druhý projekt rozšířený o výměnný pobyt. Využili přitom zkušenosti nabyté v rámci workshopu Demokracie a já, připraveného v rámci Evropského týdne mládeže Domem zahraniční spolupráce, příspěvkovou organizací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ve spolupráci s organizací EUTIS, o.p.s. Probojovali se až do celorepublikového finále, kde je body poroty, ve které zasedl např. Libor Rouček, někdejší místopředseda Evropského parlamentu, poslaly až na čtvrté místo. Odnesli si však Cenu diváků. Díky tomuto úspěchu má projekt Čeština bez hranic II. šanci získat evropské dotační prostředky a vytvořit pomyslný „Dlouhý most“ mezi žáky z Českých Budějovic a Banátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…