České Budějovice: Socha Augusta Zátky zůstane na radničním nádvoří

27.05.2016 17:56

Úsilí o vyzdvižení sochy Augusta Zátky, českého politika, mluvčího budějovických Čechů a významného advokáta, trvalo čtvrt století.

České Budějovice: Socha Augusta Zátky zůstane na radničním nádvoří
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Odhalena byla v září 1936, tedy před osmdesáti lety.  Na svém původním místě, před radnicí, však stála pouhé tři roky. V srpnu 1939 byl monument v nadživotní velikosti z náměstí odstraněn a v roce 1943 pravděpodobně došlo k jeho roztavení. Původní odlitek Zátkovy sochy z roku 1936 od Bohumila Kafky, který stál v zasedací síni Záložny, zůstal ukryt a zachován a stal se součástí sbírek Alšovy jihočeské galerie.

„V roce 2000 byla tato socha odhalena na nádvoří nově rekonstruované radnice, kde stojí dosud. Původní termín smlouvy o výpůjčce uměleckého díla s Alšovou jihočeskou galerií vypršel, proto musel být obnoven,“ říká primátor Jiří Svoboda s tím, že nová smlouva o výpůjčce potrvá do 31.12.2018. „Předpokládáme, že po této lhůtě bude následně prodloužena,“ dodal primátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…