České Budějovice: Srpen znovu přivede na jih Čech špičkové jazzmany

22.07.2016 6:28

České Budějovice a Třeboň budou začátkem srpna (5., 6. a 11.srpna.) dějištěm hlavních koncertů letní části Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2016. Stejnojmenný projekt, který finančně podpořila Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ a statutární město České Budějovice, přivede znovu po roce na náměstí dvou jihočeských měst špičkové domácí i zahraniční jazzmany.

České Budějovice: Srpen znovu přivede na jih Čech špičkové jazzmany
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„Ještě před pár lety bylo nemyslitelné slyšet v Budějovicích Incognito, Erika Truffaze, Richarda Bonu, Eddie Palmieriho s 9 Grammy, Jazzanovu, Johna Medeskiho, Freda Wesleyho a mnoho dalších jmen. Změnil to festival, který letos již pošesté přiváží na jih Čech zajímavou muziku. Jeho generálním partnerem je tradičně Skupina ČEZ. Tento ročník finančně podpořilo i statutární město České Budějovice. Je nepochybné, že bez jejich podpory by se takto obsazená hudební akce ve stávajícím rozsahu a kvalitě dala uskutečnit jen velmi obtížně,“ uvedl ředitel Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2016 Jan Nedvěd.

Po loňském úspěchu britských Incognito a jejich funkové bouři na Piaristickém náměstí v srdci Budějovic bude tváří letošní open air akce muzikant z úplně jiné jazzové škatulky. Jeden z nejlepších kontrabasistů světa, Avishai Cohen z Izraele. Muzikant a zpěvák, který je ozdobou obrovského množství světových jazzových festivalů, má v Čechách poměrně početnou základnu posluchačů. Na jihu vystoupí v triu s Omri Morem na piano a Noam Davidem na bicí v sobotu 6.8. od 20:15. Bude to jeho jediný koncert v České republice v roce 2016.

Dalším hudebníkem, který rozehraje Piaristické náměstí v hlavním čase 5.8. od 20:15 je Dhafer Youssef s Birds Quartetem. Tento Tunisan je představitelem hudby na pomezí world music a současného i elektronického jazzu. Youssef hraje na tradiční tuniský nástroj oad (arabská loutna) a doprovází jej trio hráčů z Anglie, Estonska a Maďarska. Poprvé a naposledy vystoupil v Čechách na Colours of Ostava v roce 2013. Youssefovy koncerty představují nekonečný posluchačský test, kolik je vůbec možné unést hudební krásy. S hlasem o němž napsali: „Snad by mohl zastavit i válku.“ Dhafer Youssef spolupracuje často s top norskou jazzovou experimentální scénou, např. L.P. Molvaerem, Eidvindem Aarsetem. Bugge Wesseltoftem, ale i dalšími světovými hvězdami jako je Richard Bona či Ibrahim Malouf.

 

Stage na třeboňském náměstí 11.8. v hlavním čase zaplní festivalový sextet slovenských AMC Unit, doprovázející dvojitého držitele ceny Grammy, Erika Marienthala z USA. Tento saxofonista byl řadu let členem kapely Chicka Corei, se kterým natočil 6 CD. Hostem tohoto uskupení bude ještě trumpetista z New Orleans Michael „Patches“ Stewart.

Po skončení open air budějovických koncertů v pátek a v sobotu, které končí nejpozději ve 22:00, čekají hudební fanoušky tradiční afterparty a jam sessions v River Jazz and Blues Club ve Slavii.

Letošní open air festival je doplněn offprogramem v centru města i klubových scénách od 1. do 4. srpna. Návštěvníky města čeká například večerní velkoplošná projekce světové soutěže World Jazz Photo na náměstí Přemysla Otakara II. doplněná živým vystoupením slovenského trumpetisty Oskara Töröka s Dj.

Open air koncerty na Piaristickém náměstí budou zpoplatněny symbolický vstupným 100kč na každý večer. Třeboňské koncerty jsou zdarma. Offprogram festivalu bude celý zdarma. Vstupenky jsou v prodeji ZDE.

Kompletní program :

5. 8. 2016 - České Budějovice, Piaristické náměstí (17.00)
Dhafer Youssef Birds Requiem Quartet (TN/GB/HUN/EST) - world music, jazz
Top Dream Company (CZ/SK) - 10členný funky groove band ve stopách Jamese Browna
String 5 aj. (Č.Budějovice) - jazz rock
Vstupné 100 Kč ZDE
22:00 afterparty v River Jazz and Blues Club: Bobesh & Jiří Halada & Celina Kiosz - smooth jazz zdarma

6. 8. 2016 - České Budějovice, Piaristické náměstí (17.00)
Avishai Cohen Trio (Izrael) - contemporaty jazz
Sisa Feher & Fehero Rocher (SK/CZ) - jazz,soul
Black Bottom (Č.Budějovice) - jazz, swing
Vstupné 100 Kč ZDE
22:00 afterparty v River Jazz and Blues Club - festivalová jamsession zdarma

11. 8. 2016 - Třeboň, Masarykovo náměstí (17.00)
Eric Marienthal, M. Patches Stewart a AMC Unit (USA/SK) - contemporary jazz
Stanley´s Dixie Street Band (CZ) - dixie
Two Towers HULU Jazz (Č. Budějovice) - jazz, swing
zdarma

Offprogram festivalu Č. Budějovice 1.8 – 4.8. 2016 (zdarma)
1.8 . 18:00 Café Hostel: Jazza Nostra - jazz & swing
2.8. 18:00 U Železné Pany: BudJazz - jazz & swing Tip
2.8. 20:30 náměstí Přemysla Otakara II: World Jazz Photo slide show + live trumpet Oskar Török: Unikátní mezinárodní fotosoutěž, jež cestuje po celém světě. Vítězem ročníku 2015 je Patrick Marek, fotograf Jihočeského jazzfestu.
3.8. 18:00 zahrádka u hotelu Zvon: unOrganized band - hammond jazz
3.8. 20:00 River Jazz & Blues Club: festivalová jamsession se Štěpánem Markovičem
4.8.19:00 náměstí Přemysla Otakara II: Výborný Trio - jazz & groove (pořádá statutární město Č.Budějovice)
4.8. 20:30 Sokolský ostrov, Coffee on the Go: Heart of Dixie – dixie a Lindy Hop k tanci v podání brněnských profesionálních jazzmanů
5 8. 22:00 Café Hostel: Afterparty: Dj Náruč Aster
6 8. 22:00 Café Hostel : Afterparty: DJ Antonín Padrta

Kompletní program ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…