Český Těšín: Dopravní hřiště učí děti jezdit na kolech i přecházet silnici

23.05.2017 11:30

V českotěšínských školách vždy od začátku února probíhá teoretická část výuky dopravní výchovy na prvním stupni, nyní až do konce června následuje praktické odzkoušení na hřišti. Každým rokem tak proškolíme kolem 700 dětí. Další praktická výuka na hřišti je naplánována na zítřejší den (pokud nebude pršet) a budou to mimořádně prvňáci.

Český Těšín: Dopravní hřiště učí děti jezdit na kolech i přecházet silnici
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Hřiště navštěvují v průběhu roku z 99 procent žáci třetích až pátých tříd. Má to návaznost na teoretickou část výuky, která se provádí v měsících únor až duben. Zítra to budou žáci prvních tříd ZŠ Masarykova, kdy jsme se s učitelkami domluvily, že by bylo dobré po besedě o bezpečném pohybu na silnici realizovat i praktickou ukázku a ověřit tak získané znalosti v praxi. Na hřišti bude zároveň probíhat i ukázka služebního vozu městské policie,“ uvádí strážnice – preventistka Gabriela Chnúriková.

Strážníci upozorňují, že dnes umí na bicyklu stále méně žáků základních škol. Mnohé z nich šlápnou do pedálů poprvé jen díky školní výuce dopravní výchovy.

„Je až neuvěřitelné, kolik dětí neumí vůbec na kole. A mám pocit, že za těch šest let, co dopravní výchovu učím, je to čím dál horší. Máme i žáky, kteří když mají sednout na kolo, tak brečí a nabídneme jim alespoň koloběžku. Zdá se, že to není problém nedostatku financí. Rodiče často ratolestem pro trávení volného času koupí spíše mobil nebo tablet, než bicykl. Naopak jsou rodiny, které pravidelně vyrážejí společně v sedlech kol. To chválím, cyklistika nejen zlepšuje mnohé dovednosti dítěte, ale samozřejmě utužuje rodinu“ dodává Chnúriková.

Hřiště neleží ladem ani o prázdninách

Chnúriková učí děti teorii, jak se správně chovat silničním provozu, ale také praxi a k tomu slouží ojedinělé českotěšínské dopravní hřiště, která je úžasným prostředkem, díky kterému si děti v klidu a bezpečně mohou nacvičit situace na vozovce, seznámit se s dopravními značkami. „Nyní jsme přikoupili výukový semafor pro děti, který používáme jak pro výuku chodců, tak cyklistů,“ doplňuje strážnice.

Dětské dopravní hřiště v ul. Frýdecké však neleží ladem ani o prázdninách. V sobotu 1. července se opět otevře veřejnosti na období letních prázdnin. Šest dní v týdnu, vždy od úterý do neděle, je areál v červenci i srpnu přístupný od deseti do šestnácti hodin.

Vstup je volný! Správce hřiště zapůjčí zdarma kola, cyklistické přilby a koloběžky, které pro dětské dopravní hřiště zakoupilo město.

Pořádek i zapůjčení výbavy zajišťují dospělí studenti brigádníci a zájem rodin byl v minulých třech letech velký. Zvláště, že děti nemusí mít ani vlastní výbavu. Děti mladší 15 let musí přijít s doprovodem osoby starší 18 let.

Protože byl mezi zájemci poměrně vysoký podíl malých dětí do 6 let – městský úřad dokoupil ze svých prostředků i malé přilby a kolo s postranními kolečky. Nejvíce je návštěvníků místních, ale jezdí i lidé z Třince, Havířova, měli jsme zde i návštěvníky z Dětmarovic nebo dokonce z Prahy či zahraniční hosty, a to nejen z Polska.

Investice do cyklotras

Město v posledních letech investovalo do výstavby cyklotras nebo značení cyklopruhů, což vedlo ke zvýšení zájmu o cyklistiku.

Díky dobře zpracovanému projektu jsme získali jsme dotaci na vybudování cyklostezky do Ropice v délce 744,49 m a zřízení na stávajících komunikacích cykloopatření (cyklopruhu) v délce 584 m. Vybudováním této cyklostezky a pruhů pro cyklisty na ul. Jablunkovská a následně I/11 v obou směrech v celkové délce 1,328 km dojde k propojení města Český Těšín a obce Ropice.

Letos pokračuje také společný projekt Zahrada dvou břehů. Zde se mimo jiné počítá v budoucnu s dalším prodloužením cyklookruhu, který vznikl v posledních letech v úseku od parku Adama Sikory až po park Masarykovy sady (okruh zahrnuje celkem tři mosty) po obou březích hraniční řeky Olše/Olza, a to až k železničnímu mostu.

Město bohužel neuspělo s projekt pro žádost o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury „Chodník a cyklostezka kolem ul. Sokolovské a ul. Lipové v Českém Těšíně“ a tento projekt se odkládá až se vyřeší financování projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.