Český Těšín: Lapač má prodloužit životnost smrků

02.06.2016 12:17

V českotěšínských parcích je poprvé nainstalován feromonový lapač na monitorování a odchyt podkorního hmyzu. Zařízení má pomoci určit, jací kůrovci ničí zdejší populaci smrků a také prodlužit jejich životnost.

Český Těšín: Lapač má prodloužit životnost smrků
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

V posledních letech se přemnožili kůrovci, kterým prospívalo i teplé počasí. Škůdci napadali smrky na území města tak, že mnohé usychaly. Ty nejhůře postižené proto musely být pokáceny a zůstávají solitéry na sídlištích nebo v parcích. Proto jsme pokusně instalovali na nábřeží u skupiny těchto jehličnanů feromonový lapač, který má především pomoci prodloužit životnost stromů.

V budoucnu se s výsadnou těchto nepůvodních druhů jehličnanů, kterým nesvědčí nízká nadmořská výška a městské prostředí, nepočítá.

Lýkožrouti patří ve střední Evropě mezi nejvýznamnější škůdce, který napadá nejčastěji smrkové porosty se stářím na 60 let. Pokud ale má nedostatek potravy, napadá i stromy mladší. V lapači před parkem Adama Sikory byl prozatím zjištěn lýkožrout lesklý, drobný, asi 2 až 3 milimetry velký kůrovec s černým štítem, červenohnědými, velmi lesklými krovkami. Lýkožrout lesklý patří k vážným škůdcům jehličnatých porostů, především smrkových. Napadá přednostně slabší kmeny a větve oslabených, vyvrácených nebo pokácených stromů, ale při velmi teplém letním počasí, které jsme vloni zažívali, nalétává i na zdravé stromy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…