Český Těšín: Vodní most na památku hasičů

18.07.2017 7:38

V červenci si Češi a Poláci společným pietním aktem, modlitbou a vodním mostem přes řeku Olši rozdělující Český Těšín a Cieszyn vždy tradičně připomínají tragédii z roku 1970. Před 47 lety zde voda strhla most Svobody i s čtrnácti polskými dobrovolnými hasiči. Ostatky dvou z pěti utonulých se nikdy nenašly.

Český Těšín: Vodní most na památku hasičů
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Letos proběhne připomínka v pátek 21.7.2017 v 18 hodin a zúčastní se ji dobrovolné sbory z obou strany hranice, pamětníci, starostové a občané.

Po několikadenních deštích vstoupila 19. července 1970 řeka do maxima 5,5 metrů a začala se vylévat na oba břehy. Hasiči z české a polské strany se snažili hraniční most Svobody uchránit před velkými plovoucími kládami.  Najednou přišla obrovská vlna, kmeny se vzpříčily o pilíře, celý most nazvedly a strhly do vody spolu se čtrnácti polskými dobrovolnými hasiči. Někteří se zachránili i po několikakilometrové plavbě v rozbouřené vodě. Pět z nich bohužel řádění živlů nepřežilo, ostatky dvou z nich se nikdy nenašly.

O dva roky a měsíc později Těšínsko opět zasáhly ničivé povodně. Zastavila se výroba v průmyslových závodech po obou stranách hraniční řeky, nefungovala doprava, nešly dokončit žně. Hladiny řeky dosáhla více než 5 metrů, v Třineckých železárnách stavěli hráze z obavy, že voda zatopí i vysoké pece. Zatímco o dva roky dříve zahynulo ve službě pět dobrovolných hasičů, tentokráte se utopilo několik civilistů, podle dobového tisku se nikdy  nenašly ostatky Jana Kuliga, kterého voda smetla i s povozem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…