Začalo se stavět Integrované výjezdové centrum v Českém Těšíně

13.07.2017 11:28

Začaly zemní práce pod budoucí společnou základnu pro bezpečnostní a záchranné složky v Českém Těšíně.

Začalo se stavět Integrované výjezdové centrum v Českém Těšíně
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

V pondělí proběhlo předání staveniště a nyní už bagry skrývají ornici na pozemku podél ulice Sokolovské. Projekt byl měsíce u ledu, po podzimních volbách se pohnul díky novému vedení kraje, které uzavřelo s městem dohodu o výši příspěvku.

„O výstavbu Integrovaného výjezdového centra pro hasiče, policisty i strážníky usilujeme mnoho let. Projekt máme hotový tři roky. Město uhradilo větší část nákladů na projektovou dokumentaci, bylo vydáno stavební povolení, připravili jsme i vhodné místo, dokonce již proběhla výsadba stromů jako základu zeleného pásu,“ uvedl českotěšínský starosta Vít Slováček (KDU-ČSL) s tím, že překážkou byly problémy s financováním stavby.

Náklady na realizaci jsou odhadovány na cca 170 milionů korun, částku 50 milionů vyčlenil český stát. Minulé vedení kraje, které mělo dofinancovat zbývající část, žádalo po městu příspěvek 30 milionů korun. Vedení města však odmítalo takovým způsobem zatížit městský rozpočet.

Českotěšínský místostarosta Stanislav Folwarczny (ODS) zdůraznil, že v nouzi, pokud jde o zázemí, jsou státní složky. Proto je logické, že větší měrou měl přispět stát, případně kraj, nikoliv město.

Profesionální hasičská jednotka například sídlí v požární zbrojnici z roku 1931, která je v majetku města a je pro současné potřeby Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje zcela nevyhovující. „Tato budova byla vyprojektovaná v době malých stříkaček tažených koňmi, takže dnes je problém dostat dovnitř a ven moderní techniku. Státní policisté sídlí ve vilce z roku 1895, naši strážníci jsou na tom opravdu nejlépe, mají svoji budovu se dvorem,“ řekl Folwarczny.

Folwarczny doplnil, že město je významným dopravním uzlem a umístění vedle nájezdu na rychlostní komunikaci hasičům i policistům umožní zkrácení dojezdových časů. V nové budově budou mít složky nejen odpovídající technické, ale i hygienické zázemí a výcvikové hřiště.

Ledy se hnuly až díky nové koalici, která přišla do čela moravskoslezského kraje. „Podle prohlášení sociálních demokratů to sice byla vždy před volbami priorita, ale po nich bylo opět překážkou financování, kdy podmiňovali výstavbu pro nás příliš vysokým „vkladem“ města. Nyní se nám podařilo vyjednat snížení spoluúčasti města na 15 milionů korun, a to ještě splatných po dobu tří let,“ doplnil starosta.

Zastupitelé tak mohli v dubnu odhlasovat první příspěvek samosprávy na výstavbu Integrovaného výjezdového centra u Sokolovské ulice. Ve dvou dalších letech město uhradí vždy příspěvek ve výši 5 milionů korun. V budově budou sídlit hasiči, policisté a strážníci. Zdravotnická záchranná služba považuje své zázemí na území města jako dostačující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…