Čestné občanství prvnímu českému starostovi Jihlavy

20.05.2016 12:12

Jihlava předávala ceny. Uctila osobnosti za celoživotní dílo, ocenila i mladé talenty.

Čestné občanství prvnímu českému starostovi Jihlavy
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Gotický sál jihlavské historické radnice byl dějištěm jedné z nejvýznamnějších událostí města, předávaly se zde ceny města včetně té nejvyšší – čestného občanství. Jihlavští zastupitelé jej u příležitosti 90. výročí uvedení do funkce udělili prvnímu českému starostovi Jihlavy Rudolfu Veverkovi – in memoriam. Ocenění převzal z rukou primátora města Rudolfa Chloupka vnuk Rudolf Veverka.

Následovalo předávání Cen města Jihlavy, které převzal významný malíř, sochař a grafik Jan Koblasa, bývalý hokejový útočník a trenér Jiří Holík a někdejší ředitel jihlavské zoologické zahrady Vladislav Jiroušek. O udělení Ceny města Jihlavy rozhoduje zastupitelstvo města.

Předávaly se i Ceny Rady města Jihlavy. Radní ocenili aktivitu Aleše Urbana spojenou se vznikem workoutového hřiště ve Sportovně relaxačním centru Český mlýn, juniorskou reprezentantku ve vodním lyžování za úspěch na mistrovství Evropy Kateřinu Švecovou, a jihlavskou kulturistku a trenérku Věru Mikulcovou za medailové ocenění ve světové soutěži profesionálů.

Slavnostní atmosféře přispěla skvělá vystoupení hudebníků, předního českého hobojisty Viléma Veverky, pravnuka prvního českého starosty Jihlavy Rudolfa Veverky, a Violoncellového kvarteta ZUŠ Jihlava pod vedením Martiny Charvátové.

Slavnost předávání cen je tradičně spojena se zahájením festivalu Mahler Jihlava – Hudba tisíců.

Čestné občanství

JUDr. Rudolf Veverka - čestné občanství uděleno u příležitosti 90. výročí uvedení do funkce.

Rudolf Veverka, první český starosta Jihlavy, byl do funkce zvolen roku 1925. Byl znám svým hlubokým sociálním cítěním, jeho práce se nesla v tomto směru. Pomáhal sociálně slabším spoluobčanům, finančně podporoval na studiích nadané děti z této společenské skupiny. Jako starosta se výrazně zasadil o výstavbu dělnických domků na Kalvárii, přičinil se o založení české školy v Heleníně nebo vybudování parku v prostoru nad městským nádražím apod.

Vedl město v době celosvětové hospodářské krize, složitých vztahů českého a německého obyvatelstva města, za sílícího napětí mezi radnicí a jinými úřady.

Během okupace nacistickým Německem byl v roce 1939 zatčen a nějakou dobu vězněn ve Znojmě a Brně. Po komunistickém puči v únoru 1948, zánikem sociálně demokratické strany násilným sloučením s KSČ, se zhroutily jeho představy o nové občanské společnosti, za kterou bojoval. To se mimo jiné podepsalo i na jeho zdravotním stavu, zemřel rok poté v 69 letech.

Cena města Jihlavy

Prof. Jan Koblasa - Cena města Jihlavy udělena za významný umělecký přínos a odkaz městu.

Prof. Jan Koblasa je významný český malíř, sochař, grafik a autor mnoha filozofických esejů. V roce 2002 bylo Janu Koblasovi uděleno státní vyznamenání 1. stupně - Medaile Za zásluhy - prezidentem Václavem Havlem. Jeho dílo je známo po celém světě, je zastoupen v mnoha významných sbírkách a galeriích v Evropě, Asii, Americe i v Africe.

Prof. Jan Koblasa se zapsal do povědomí veřejnosti mimo jiné ztvárněním sochy Gustava Mahlera a ostatních děl symbolizujících tvorbu tohoto hudebního skladatele, ale i podílem na celkové koncepci Parku Gustava Mahlera. Nově otevřený Park Gustava Mahlera byl oceněn jako Stavba roku 2010. Jihlava tímto počinem získala světový kulturní věhlas, který je pro mnoho lidí důvodem pro návštěvu města a napomáhá šíření jeho dobrého jména ve světě.

Jiří Holík - Cena města Jihlavy za celoživotní přínos pro sport a reprezentaci města.

Bývalý hokejový útočník a trenér je československým rekordmanem v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci – připsal si 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů.

Hokeji se věnoval od svých 5 let. Do jihlavské Dukly nastoupil v roce 1963. Od roku 1978 hrál v zahraničních týmech, aktivní karieru ukončil v roce 1985.

Jiří Holík se dvanáctkrát zúčastnil mistrovství světa, čtyřikrát zimních olympijských her, jednou Kanadského poháru. Je trojnásobným mistrem světa a držitelem čtyř olympijských medailí. Roku 1999 byl uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. Je členem Síně slávy českého hokeje.

Ing. Vladislav Jiroušek – Cena města Jihlavy za celoživotní práci pro statutární město Jihlavu

Vladislav Jiroušek z původně dezolátního zookoutku odsouzeného k zrušení vybudoval moderní zoologickou zahradu, která dnes patří nejvyhledávanějším turistickým cílům v České republice a z odborného hlediska patří mezi evropsky a světově respektované instituce.

Vladislav Jiroušek inicioval vznik Unie českých a slovenských zoologických zahrad a jako prezident této organizace zastupoval Českou republiku ve světové asociaci.

I po odchodu do důchodu je v oboru dále aktivní. Je členem výkonného výboru České zoo, v roce 2011 rekonstruoval podle vlastního projektu zoo v Kyperském Limassolu, loni budoval záchranné centrum pro mořské želvy na indonéském ostrově Nusa Penida.

Vladislav Jiroušek byl zastupitelem města, je autorem mnoha publikací a respektovaným fotografem.

Cena Rady města Jihlavy

Aleš Urban - za realizaci workoutového hřiště

Aleš Urban se zasloužil o stavbu workoutového hřiště v lokalitě Český mlýn. Jako jeden z mála mladých aktivních občanů města Jihlavy dokázal ve spolupráci s radnicí uskutečnit myšlenku venkovního hřiště, které slouží všem věkovým kategoriím. Ve volném čase se věnuje mládeži v neformální sportovní skupině, spolupracuje s řadou neziskových organizací v oblasti péče o seniory.

Kateřina Švecová - za získání titulu mistryně Evropy do 19 let ve vodním lyžování a další mimořádné sportovní výkony v r. 2015

Kromě prvenství v disciplíně vleky získala 2. a 3. místo v dalších dvou disciplínách. Od roku 2011 tato jihlavská závodnice v mistrovství Evropy vždy stála na stupních vítězů. Z Mistrovství ČR je držitelkou už několika desítek medailí.

Studentka jihlavského gymnázia Jihlava se kromě vodního lyžování se věnuje i jiným sportům, v rámci zimní přípravy získala 7. místo ve skoku o tyči na halovém Mistrovství České republiky juniorek.

Věra Mikulcová - za zisk titulu vicemistryně v profesionální lize kulturistiky a získání dvou světových rekordů

Věra Mikulcová je první česká ženská kulturistka v historii Československé kulturistiky, která proměnila svůj debutový start v profesionální lize ve stříbrnou medaili. Umístění vybojovala v červnu 2015 v kanadském Torontu v soutěži špiček profesionální kulturistiky Toronto Pro Supershow.

Věra Mikulcová je dále i čerstvá držitelka dvou světových rekordů pro rok 2015 - nejtěžší ženská kulturistka na světě a nejmladší profesionální kulturistka na světě.

Věra Mikulcová je profesionální poradkyně v oblasti pohybu a stravování.

Čestné občanství města Jihlavy -  je nejvyšší pocta, kterou může město Jihlava udělit. Čestné občanství uděluje Zastupitelstvo města Jihlavy za zcela mimořádné zásluhy ve všech oblastech lidského působení.

Čestné občanství lze udělit fyzické osobě, a to nejen občanovi ČR, ale i cizímu státnímu příslušníku nebo osobě bez státní příslušnosti. Čestné občanství lze udělit za života nebo in memoriam.

Cenu města Jihlavy uděluje Zastupitelstvo města Jihlavy fyzickým a právnickým osobám za dlouhodobě významný přínos pro město Jihlava. Cenou města může být oceněna jakákoli činnost ve všech oblastech lidského působení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…