Cheb: Pravda o „Máje“

09.11.2017 14:26

Reakce zastupitelů za ČSSD na článek paní místostarostky Gabriely Lickové, zveřejněný na webu města 1. 11. 2017

Cheb: Pravda o „Máje“
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

„Dnes jsem obdržel od zastupitelů za ČSSD reakci na článek místostarostky Gabriely Lickové zveřejněný na městském webu, týkající se zařízení sociálních služeb Mája. V přiloženém odkazu naleznete text článku. Následně zveřejňujeme reakci zastupitelů za ČSSD. Podotýkám však, že nejde o stanovisko města či vedení, ale jen klubu ČSSD,“ uvádí starosta Antonín Jalovec.

Článek místostarostky Gabriely Lickové z 1. 11. 2017 najdete ZDE

Reakce:

Pravda o „Máje“ v Chebu V Domově pro osoby se zdravotním postižením, týdenní a denní stacionář „Mája“ jsou provozovány tři služby. První je „Odlehčovací služba“, o kterou není mezi klienty zájem a je všeobecná shoda na jejím zrušení. Druhou službou je „Domov pro osoby se zdravotním postižením“. Děti v rámci této služby bydlí trvale v objektu v Dragounské 38 ve velice hezkém prostředí. Třetí službou je „Denní stacionář“, kde jsou děti pouze přes den a jinak chodí normálně domů. Podle dnes platných pravidel děti v „Domově“ musí mít soukromí a děti z denního stacionáře je nesmějí rušit v jejich pokojích. Takový provoz bohužel neumožňuje současné uspořádání v Dragounské 38, a proto se již poměrně dlouhou dobu hledají možná řešení. Jednou z možností bylo přestěhování všeho do nějakého nového objektu, vybudování nových budov, rozdělení služeb do několika míst i zrušení „Domova“, což jsme v žádném případě nechtěli. Variantou, kterou podporovala ČSSD, bylo vybudování jednopodlažní budovy na současné zahradě, kam by se přesunul „Denní stacionář“ a děti by mohly využívat společnou zahradu, zázemí a personál by mohl také lépe spolupracovat. Bohužel jsme k této myšlence nenacházeli podporu u koaličních partnerů, kdy někteří chtěli službu rušit a jiní ji stěhovat jinam.

V současné době platí, že Rada města Chebu souhlasí „s dočasným provozováním služby Domova pro osoby se zdravotním postižením Mája v objektu Dragounská 38“ svým usnesení RM 359/11/2017 ze dne 29. 6. 2017. Dále zastupitelstvo rozhodlo o stěhování „Denního stacionáře“ do budovy v Kamenné 40, což je dle našeho názoru nevhodná budova na špatném místě bez zahrady a s velkým dopravním zatížením v blízkém okolí.

Budeme požadovat informaci, co se myslí dočasným souhlasem s umístěním „Domova“ v Dragounské, jestli se vůbec uvažuje o přístavbě k současné budově Mája, aby klienti i služby mohli být opět společně a zda vedení města chce některou další službu rušit.

Před jednáním zastupitelstva se zástupci ČSSD sešli se zaměstnanci Správy zdravotních a sociálních služeb Cheb, projednávali s nimi naše stanovisko a chovali se zodpovědně jak k vedení společnosti, tak i ke stávajícím klientům. Proto se ohrazujeme proti naprosto zbytečnému napadání. Zastupitelé ČSSD chtějí vystupovat jako partner pro jednání a naším cílem je chránit zájmy dětí, které si zaslouží spíše péči než být obětí politického boje.

Zastupitelé za ČSSD:
E. Horná, V. Hartmann, M. Kroupa, P. Navrátil, P. Vanoušek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…