Cheb: Starosta iniciuje setkání s podnikateli pravidelně

23.01.2020 10:37

Představitelé města mají zájem o korektní vztahy s chebskými podnikateli. Zvýšená daň z nemovitosti však vzbudila nesouhlas.

Cheb: Starosta iniciuje setkání s podnikateli pravidelně
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Setkávání se zástupci chebské podnikatelské sféry s představiteli města se stalo již pravidelností. Dobré vztahy a vzájemná komunikace jsou předpokladem dobré spolupráce. Především tato témata jsou vždy ústředním bodem jednání. Včerejšího setkání, kterého se zúčastnilo celé vedení města, navštívil i nový předseda představenstva Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje Tomáš Linda. Diskuse byla zaměřena převážně na nedávné zvýšení daně z nemovitosti. Obecně závaznou vyhlášku o změně koeficientu odsouhlasilo chebské zastupitelstvo 27. září 2019, s účinností od 1. ledna 2020.  A právě změna koeficientu z 1 na 1,5 údajně činí podnikatelům značné problémy a se zvýšením nesouhlasí.

Jak uvedl místostarosta Miroslav Plevný, většina měst a obcí Karlovarského kraje již zvýšený koeficient uplatňuje. Město Cheb tudíž až nyní tímto zvýšením z koeficientu 1 na 1, 5 narovnává daň z nemovitých věcí na roveň ostatních měst a obcí. Získané prostředky budou z městského rozpočtu přerozděleny do systému podpory aktivit, tedy na sportovní, kulturní či sociální aktivity ve městě. Navýšení daně přinese ročně navíc více jak 6 mil. korun.

Představitelům města byla na jednání vytýkána špatná komunikace, neinformovanost o záměru zvýšení daně a nelichotivý pohled veřejnosti na chebskou průmyslovou zónu. Na tyto reakce se snažil v diskusi jasně a věcně odpovídat starosta Jalovec.

„O možném zvýšení daně z nemovitosti jsem hovořil již na předešlých setkáních, kde jsem také apeloval na spolupráci s městem např. při spolufinancování nově zavedené autobusové linky č. 55 na průmyslový park, nebo možnosti spolufinancování či jiné formě pomoci při přípravách velkých městských kulturních akcí. Mám za to, že by měl být průmyslový park a především jeho zaměstnanci součástí života města Chebu. Jsme si vědomi problémů, jako je nedostatek bytů, v současné době krize ve zdravotnictví a s tím související nedostatek praktických lékařů aj. Ale přes tyto záležitosti jsme vždy podnikatelům vyšli a vycházíme vstříc. Podle výsledků hospodaření bylo na údržbu a správu průmyslového parku v roce 2018 vynaloženo 5,5 milionů korun, o rok později to bylo již o 2 miliony více. V loňském roce jsme dle požadavku zástupců parku realizovali obnovu silničního značení. Akce vyšla na 1,8 milionu korun. Nabídka bytů svépomocí pro příchozí management stále trvá. Nabídka otevřené komunikace jak s vedením, tak úředníky také. Musí však být zájem. Cheb je městem s nejmenší nezaměstnaností v kraji. Na tom má lví podíl chebská průmyslová zóna a já věřím, že tomu tak bude i v budoucnu,“ uvedl Jalovec.

V závěru diskuse zástupci města deklarovali, že v tomto volebním období již se žádnými úpravami a korekcemi koeficientu daně z nemovitosti nepočítají. Očekávají však zlepšení vzájemné komunikace například prostřednictvím nových zástupců hospodářské komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…