Chomutov: Elektronické občanky zkomplikují i vydávání pasů

17.10.2011 19:12

Od ledna nového roku se budou vydávat elektronické občanské průkazy, tzv. e-OP.

Chomutov: Elektronické občanky zkomplikují i vydávání pasů
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Komplikací pro města a občany je nejen dřívější schválení zavedení e-OP, ale i sloučení pracovišť žádostí o cestovní doklady a nově i občanské průkazy. „Stát nám nejen snižuje příspěvky na výkon státní správy, ale ještě na obce přesouvá nové agendy a žádá více služeb, které již obcím nehradí" říká primátor města Jan Mareš. Chomutovský magistrát musí z technických důvodů převzít také agendu občanských průkazů Jirkova a jeho přilehlých obcí, dá se předpokládat, že u příjmu žádostí jak občanek, tak pasů budou vznikat fronty.

Žádosti o e-OP budou přijímat stejná pracoviště, kde se nyní žádá o cestovní pasy, protože bude nutné žadatele vyfotit. „Ministerstvo vnitra města nevybavilo novými pracovišti, přestože náš magistrát řádně nárokoval již v březnu 2009 dvě samostatné kabinky jen pro tyto účely. Nápor občanů se žádostí o občanský průkaz se tak pokusí zvládnout pracoviště, která byla dosud vyčleněna jen na příjem pasů," vysvětluje vedoucí odboru dopravních a správních činností Bedřich Rathouský. Proto se mohou v prvních týdnech, ale zejména před prázdninami tvořit u těchto okének fronty.

Pracoviště cestovních dokladů se musí na novou agendu připravit. Proto se uskuteční několik celostátních odstávek systému přijímání žádostí a vydávání pasů. První z nich proběhne od 17. do 20. listopadu 2011, druhá pak od 19. prosince. Navíc od 27. do 30. prosince se pasy nebudou ani vydávat. Odstávky se netýkají takzvaných bleskových pasů. Všichni, kterým končí v nejbližší době platnost občanského průkazu nebo ho mají poškozený, by si měli s výměnou pospíšit. Nejzazší termín pro podání žádosti o nový občanský průkaz je 14. prosinec, a to jen pokud bude žádost podána přímo na chomutovském magistrátu. V případě mimořádných události v době od 15. do 30. prosince magistrát vydá občanům bez poplatku občanský průkaz s jednoměsíční platností. „Dosavadní občanské průkazy zůstávají v platnosti po dobu na nich uvedenou, zatím není plánovaná žádná plošná výměna," říká Rathouský. To znamená, že pro nový průkaz si mají přijít zažádat jen ti, kterým skončila jeho platnost, musí provést změnu údajů, ztratili jej nebo mají doklad zcizený či poškozený.

Provoz agendy pasů a nové agendy elektronických občanských průkazů bude plně obnoven v pondělí 2. ledna 2012. Lidé by se žádostmi měli chodit v předstihu. „V případě využití možnosti objednání se k jednání na magistrátu přes SMS nebo e-mail, mohou občané svůj pobyt na úřadě zkrátit a vyhnout se tak frontám," nabízí řešení primátor Mareš. Bližší informace pro objednání naleznete na www.chomutov-mesto.cz/sms a termíny odstávky systémů na www.chomutov-mesto.cz .

Šárka Schönová, tisková mluvčí

Další zprávy z Chomutova čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…