Chomutov: Odpady zdarma se neosvědčily, lidé netřídí. Neubylo černých skládek

27.12.2018 14:51

Chomutov opět zavádí poplatek za svoz komunálního odpadu. “Po dobu, kdy byl svoz s nulovým poplatkem, se nijak neprojevila separace odpadu, neklesá počet černých skládek. Pokud je služba poskytována zdarma, lidé se ji neváží,” vysvětluje ekonom města Jan Mareš. Poplatek, který činí 500 korun, bude platit od ledna příštího roku s tím, že platba je rozdělena na dvě části se splatností k poslednímu dubnu a říjnu.

Chomutov: Odpady zdarma se neosvědčily, lidé netřídí. Neubylo černých skládek
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Zavedení poplatku neznamená, že by město svoz odpadu nedotovalo.  Náklady na jednoho poplatníka jsou 796 korun, město doplácí 296 korun. 

Městu navíc rostou náklady spojené se svozem a ukládáním komunálního odpadu. Například náklady na odvoz odpadu na skládku vzrostly o 2,5 milionu korun. Radnice chce v následujících letech také výrazně investovat do systému svozu. V nedávné době technické služby obnovily svozový autopark.  “V plánu jsou například velkoobjemové podzemní kontejnery,” říká primátor Marek Hrabáč.  

Jen v letošním roce technické služby svezly přes 500 tun odpadu z černých skládek v nákladu 2,9 milionu korun. Přitom lidé mohli využít sběrné dvory či areál skládky v Pražské ulici, kde Chomutované mohou odpad uložit zdarma. Místo toho odpad vyhazují v okolí kontejnerů a tím vytváří tak černé skládky a prodražují celý systém svozu komunálního odpadu.  

I přes rostoucí náklady, investice do svozu, velký počet černých skládek a nezvyšující se počet tun separovaného odpadu město drží poplatek velmi nízko.  “Znovuzavedená výše poplatku je průměrnou v republice a oproti výši poplatku v roce 2001 platí obyvatelé měsíčně jen o necelých devět korun více,” dokládá ekonom Mareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob