Chrudim: Body záchrany v městských lesích

16.01.2017 16:45

Radní města Chrudimi na svém posledním jednání vzali na vědomí informaci Městských lesů Chrudim s. r. o. o umístění prvních bodů záchrany v našich lesích.

Chrudim: Body záchrany v městských lesích
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Bod záchrany neboli rescue point je místo v krajině, označené tabulkou s unikátním kódem usnadňujícím lokalizaci v případech, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných prací. Body jsou součástí databázových a geografických systémů integrovaného záchranného systému a uvádějí informace o kontaktu na poskytnutí pomoci složkami IZS.

„Městské lesy Chrudim mají jako jedny z prvních v republice schváleny body záchrany dle metodiky Hasičského záchranného systému. Na lesním majetku města Chrudim je takových bodů celkem patnáct“, uvádí ředitel společnosti Zdeněk Odvárka a dodává: „V případě jakýchkoliv zdravotních problémů či jiného nebezpečí stačí na tísňové linky zavolat pouze jedinečný kód a záchranná služba podle něho okamžitě rozpozná polohu, GPS souřadnice a přístupové cesty.“

Tento systém by měl být postupně realizován na území celé ČR a pomoci návštěvníkům, kteří se ocitnou v nesnázích.



Na přiložené fotografii je jeden z prvních bodů záchrany na Podhůře (bod CR 034 – Lesní tělocvična v rekreačních lesích Podhůra, GPS 49°54'45.900"N, 15°46'51.660"E). Plechová tabulka má normalizované rozměry 330 x 14 mm, podkladová barva je žlutá s černým textem. K umístění se volí vhodné objekty tak, aby body záchrany byly dobře viditelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…