Chrudim: Město chystá další energetické úspory, vyzkouší i fotovoltaiku

09.03.2018 7:38

Město Chrudim chystá další opatření, která mají za cíl snižovat energetickou náročnost budov v jeho majetku. Chrudimští radní do březnového zasedání zastupitelstva zasílají materiál s doporučujícím stanoviskem na realizaci a financování celkem jedenácti akcí, jež mají lepšímu hospodaření s energiemi napomoci.

Chrudim: Město chystá další energetické úspory, vyzkouší i fotovoltaiku
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Všechna opatření se opírají o schválenou Energetickou politiku města a zavedený Systém managementu hospodaření s energií. Město tak dlouhodobě usiluje o dodržování zásad dobrého hospodaření a snižování energetické náročnosti.

„Díky nedávné účasti na konferenci k úsporám v energetice jsem si ověřil, že jsme v této oblasti oproti jiným obcím výrazně vepředu. Je tomu tak díky uvažování v delším časovém horizontu a koncepční práci, kterou v souladu se zmíněnými zásadami odvádí energetický manažer,“ říká starosta města Petr Řezníček.

Většina připravovaných akcí by měla proběhnout v objektech základních a mateřských škol. Půjde o investice například do výměny osvětlení, on-line sledování vody, dálkové regulace topení nebo úpravy bojlerů.

Prim ovšem hraje projekt na osazení střechy jedné z budov městského úřadu fotovoltaickou elektrárnou. To by mělo proběhnout před letními měsíci. „Jde o pilotní projekt, po jehož vyhodnocení se bude město rozhodovat, zda bude fotovoltaiku využívat i na dalších objektech,“ říká místostarosta města Jan Čechlovský.

Všech jedenáct akcí by mělo být financováno z Fondu obnovy majetku města. Ten město zřídilo před dvěma lety. Fond je naplňován z prokazatelných úspor, ktreré energetický management generuje, a také určitým podílem z výnosů prodeje nepotřebného majetku. Získané finanční prostředky potom slouží výhradně k dalším investicím v oblasti reprodukce majetku, především pak udržitelné energetiky s cílem dosažení nových úspor či generování dodatečných příjmů města. Cílem je nejen snížení nákladů města, ale ve svém důsledku i zvýšení kvality života v našem městě.

Plánovaná opatření jsou ve výši téměř 1,4 milionu Kč. Zastupitelstvo města Chrudim o jejich realizaci rozhodne v pondělí 19. března 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…