Chrudim: Město má hotovou studii rekonstrukce zámku Medlešice

28.08.2014 18:00

Rada města Chrudim na svém jednání minulý týden projednávala studii využitelnosti zámku Medlešice, kterou ve dvou variantách předložila firma Med Pavlík architekti z Pardubic.

Chrudim: Město má hotovou studii rekonstrukce zámku Medlešice
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Chrudimští radní nakonec schválili studii využitelnosti zámku ve variantě A, která počítá s co nejmenšími zásahy do konstrukcí a celé historické budovy zámku. K této variantě se předtím přiklonili architekti, památkáři i samotný osadní výbor místní části Medlešice.

„Projektové práce na rekonstrukci zámku, který si o větší zásah už nějakou dobu říká, jsme zahájili v loňském roce stavebně historickým průzkumem, na který v letošním roce navázala studie využití,“ říká místostarosta města Jan Čechlovský.

Při zpracovávání studie architekti vycházeli z předpokladu, že cílem památkové rehabilitace objektu je ochrana a zachování jeho kulturních hodnot a současně jejich zpřístupnění veřejnosti. Určujícími památkovými hodnotami stavby jsou všechny konstrukce z doby výstavby, architektonické členění průčelí, krovy, štuková výzdoba stropů a soubor částečně původních oken i dveří.

Vybraná varianta, která umožňuje zachování dispoziční čistoty objektu a jeho autenticity, tak počítá s tím, že v přízemí objektu dojde k rekonstrukci a rozšíření prostorů již existující školky. V prvním patře budou opraveny foyer a reprezentační sál jako volné univerzální prostory, na které navazuje příležitostně užívaná zámecká kaple, zbývající prostory patra by po rekonstrukci měly i nadále sloužit především místním aktivitám (M-klub, knihovna, zasedací prostory), dojde k rozšíření sociálního zázemí. Nejvýraznější stavební zásah je plánován v podkroví, kde vznikne univerzální prostor multifunkčního sálu a technické a hygienické zázemí. „Dá se říci, že zůstanou zachovány všechny dosavadní aktivity, které v zámku probíhají, a nově vzniknou další prostory pro využití od sportovních a společenských aktivit po výstavní a samozřejmě nové, v současné době naprosto nedostatečné hygienické zázemí,“ doplňuje Jan Čechlovský.

Rada města současně rozhodla, že budou zpracovány další stupně projektové dokumentace, která by měla být hotová v roce 2015. Záměrem města Chrudim bude získat na rekonstrukci zámku finanční prostředky z dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: chrudim.eu

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…