Chrudim: Pamětní deska Kosům chrudimským odhalena

03.11.2017 20:16

V pátek 3. listopadu ve 12 hodin a 7 minut (tedy v 11.67 hodin kosáckého času) byla na budově hotelu Fortna odhalena pamětní deska Kosům chrudimským – pozoruhodné humoristické stolní společnosti, která od roku 1867 dotvářela kolorit Chrudimě a po celou dobu své existence reagovala humorem a satirou na život v našem městě.

Chrudim: Pamětní deska Kosům chrudimským odhalena
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Kosové ovšem nebyli jenom vtipálky se svérázným humorem, věnovali se také celonárodním otázkám a mj. podporovali i charitu,“ dodává Pavel Kobetič, autor publikace Chrudimský humor (II) Kosové, která bude představena koncem listopadu 2017.

Stolní společnost Kosů chrudimských byla ustavena přesně před 150 lety, tzn. 3. listopadu 1867, a to především zásluhou Aloise Gallata. Ve znaku měla zpěvného ptáka z čeledi drozdovitých, její členové po složení slavnostního slibu nosili červenou čepici ve tvaru kosího zobáku zakončenou šaškovským střapcem a lemovanou bílým páskem, na němž měli vyznačeno své kosácké jméno. Kosové, mezi něž patřili učitelé, úředníci, advokáti, lékaři, živnostníci a obchodníci, se scházeli v pronajatých místnostech hostinců, tzv. Kosárnách, kde plánovali různá „povyražení“ nejen pro své členy, ale i pro širokou veřejnost.  Kromě koncertů, divadelních představení či tanečních zábav pořádali výlety do přírody, nejčastěji pěšky na Podhůru nebo zvláštním vlakem do údolí Pod Skalou.

Kosácký pozdrav „Klap“ byl pronášen s veselým důrazem a s přáním, aby pro všechny platilo kosácké „Zachovejme si zdravý rozum, i když by byl všude učiněný blázinec čili Ať se v světě co chce děje, pravý Kos se jenom směje!“

Další informace k tématu jsou zveřejněny v listopadovém Chrudimském zpravodaji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…