Další krok ke spolupráci Liberce a Zelené Hory: Jednalo se o výměně žáků

25.04.2017 18:30

Již třetí jednání o možnostech vzájemné spolupráce a přeshraničních dotačních projektech proběhlo ve čtvrtek 13. dubna mezi zástupci města Liberec a polské Zelené Hory. Liberec společně s Technickým muzeem, Boveraclubem a IQLandií chce ve spolupráci s polským stočtyřicetitisícovým městem zajistit pravidelnou výměnu žáků základních škol, učňů a studentů středních škol.

Další krok ke spolupráci Liberce a Zelené Hory: Jednalo se o výměně žáků
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Na české i polské straně chceme nejmladší generaci seznámit s technickými, historickými a kulturními odlišnostmi obou regionů. Systematická práce s mládeží je jedním z cílů Libereckého Veřejného Technoparku, o jehož realizaci usilujeme společně s Technickým muzeum a který by měl vzniknout rekonstrukcí areálu LVT. V areálu počítáme s Dílenskou akademií, kde budou fungovat školní dílny pro děti, a to od těch nejmenších až po studenty,“ říká náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela s tím, že přeshraniční výměna žáků a studentů myšlenku projektu umocní. První výměnné pobyty by se v případě získání dotace mohly uskutečnit v příštím roce.

Liberec a Zelená Hora připravují ještě další společný projekt, který se týká kolejové dopravy. Na české straně jde o budoucí propojení expozice historických tramvají v Libereckém Veřejném Technoparku s veřejnou tramvajovou sítí. „Díky tomu by historické tramvaje mohly vyjíždět na projížďky po Liberci rovnou z Technoparku,“ vysvětluje předseda spolku Technické muzeum Liberec Jiří Němeček. V Zelené Hoře by pak měl v rámci společného projektu vzniknout park s historickými exponáty již zaniklé Šprotavské železnice. „Do projektu by mělo být zapojeno i polské město Boleslawiec, kde v květnu proběhne příští jednání,“ uvedl Tomáš Kysela.

Liberecký Veřejný Technopark stojí na myšlence rozšířit stávající Technické muzeum a propojit ho s klubem historických tramvají Boveraclub a velkým dílenským komplexem. Projekt vzniká po etapách a město chce na něj získat dotační podporu hned z několika zdrojů. „Momentálně čekáme na vyhodnocení žádosti o dotační podporu přeshraničního projektu s německým partnerem Straßenbahnmuseum Chemnitz, jehož výstupem má být pavilon pro historické tramvaje, a podaná už je i žádost o dotaci na Dílenskou akademii,“ uzavřel Tomáš Kysela s tím, že v současné době je v přípravách architektonická studie na úpravu dvora v areálu LVT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…