Diplomaté arabských států navštívili Plzeň, zahájili Arabfest

06.04.2018 10:01

Zástupci ambasád Egyptské arabské republiky, Státu Palestiny, Státu Kuvajtu, Království Saúdské Arábie, Irácké republiky a Súdánské republiky přijeli ve středu 4. dubna do Plzně.

Diplomaté arabských států navštívili Plzeň, zahájili Arabfest
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Zahájili zde společně s návštěvníky, zástupci Západočeské univerzity v Plzni a dalších kulturních institucí devátý ročník Arabfestu 2018 v kulturním centru Moving Station. Záštitu nad konáním festivalu převzali primátor města Plzně Martin Zrzavecký a rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček.

Letošním tématem akce je veřejný prostor, územní plánování, architektura a urbanismus. Festival otevřela vernisáž výstavy Město od malířky Jaroslavy Bičovské, která představuje velkoformátová díla zobrazující uličky českých, arabských, ale i jiných světových měst. Poté následovala ve Velkém sále Moving Station přednáška Vzhůru do města! Egyptský architekt Yasser Mahgouba z American University of Cairo a slovenská urbanistka Milota Sidorová představili rozdíly blízkovýchodních metropolí od těch středoevropských.

Festival pokračuje ve čtvrtek a v pátek nejen přednáškami o ženách ve veřejném prostoru v městské společnosti na Blízkém východě, ale i o tom, jak se staví arabské město v Zálivu. V pátek večer se bude v Měšťanské besedě promítat dokument Ferase Fayyada zachycující každodenní boj dobrovolníku z tzv. Bílých přileb Poslední v Allepu. Snímek byl nominován na Oscara.

Hlavní program Arabfestu je připraven na sobotu 7. dubna, jež nese název Město hrou. Ten se uskuteční v areálu DEPO2015 na deseti scénách souběžně. Poprvé budou moci návštěvníci ochutnat speciality Blízkého i Dálného východu na Oriental Street Food Market. V programu nechybí cestopisné přednášky, debaty, filmové projekce, arabská kaligrafie, kurzy arabštiny. Děti čeká divadlo, animační dílna a také dobrodružství při stavbě mrakodrapů. Program vyvrcholí v neděli přednáškami.

Festival arabské kultury má za sebou osm úspěšných ročníků. Původně vznikl jako skromná akce studentů Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, postupně se z něj však podařilo učinit víceúrovňový festival pro širokou veřejnost. Od roku 2013 se na jeho organizaci podílí zapsaný spolek ARABFEST. Partnery a podporovateli festivalu jsou například ambasády arabských zemí, hlavním partnerem je Západočeská univerzita v Plzni. Festival kromě Prahy letos poprvé zamíří i do Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

16:31 Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probí…