Dvůr Králové nad Labem: Vedení města znovu otevřelo možnost stavby vlastní čistírny odpadních vod

03.04.2017 15:33

Vedení města se vrátilo k projektu výstavby nové čistírny odpadních vod (ČOV) ve Dvoře Králové nad Labem. Přestože starosta Jan Jarolím i nadále jedná se zástupci současných majitelů čističky, respektive s jejím provozovatelem, připravované dotační tituly možnost výstavby vlastní ČOV znovu otevírají. I proto byla rozpočtovým opatřením č. 1 na rok 2017, které schvalovali zastupitelé ve čtvrtek 16. března 2017, přesunuta částka 150 tisíc Kč na zpracování studie, která bude podkladem pro revizi stávajícího projektu.

Dvůr Králové nad Labem: Vedení města znovu otevřelo možnost stavby vlastní čistírny odpadních vod
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Spory s vlastníkem čističky o výši úhrady za čištění vody se táhnou již od roku 2005 a město stále čeká na rozhodnutí odvolacího soudu. Stále platí, že situaci lze, pokud nedojde k dohodě, řešit několika způsoby: odkoupením stávající ČOV od  současného majitele, společnosti EVORADO IMPORT, a. s., dále stavbou nové čističky nebo společnou domluvou s provozovatelem ČOV, společností LITAVE, s. r. o., na ceně za čištění vody jak z let minulých, tak do budoucnosti.

Právě o variantě stavby nové ČOV se uvažovalo již před několika lety. Nejblíže bylo k realizaci v roce 2015, jenže tehdy výběr zhotovitele zastavilo předběžné opatření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, k němuž společnost Metrostav podala „Návrh na přezkoumání úkonů zadavatele veřejné zakázky“, a veřejná zakázka byla nakonec zrušena. A objevila se další rizika, která by případnou stavbu provázela – dodržení původního termínu výstavby, nejasnosti ohledně přívodu elektřiny, obtížná doprava materiálu a komponentů ke stavbě přes stávající pozemky Martina Antonína nebo konečná domluva se společností JUTA, a. s., týkající se kompenzací v podobě protihlukové stěny a přemístění hřiště pro softball a další. Navíc současný majitel čističky se tehdy odvolal proti stavebnímu povolení.

Vedení města se nyní rozhodlo realizovat studii, která by řešila problematické oblasti výstavby, např. jinou přístupovou cestu k budoucí ČOV. Po dokončení bude studie předložena zastupitelům města, následně dojde k revizi původního projektu a začátkem roku 2018 by mohla být podána žádost o dotaci na výstavbu vlastní ČOV v souladu s dotačními možnostmi.

K problematice ČOV se na zasedání vrátili zastupitelé ještě jednou. Hlasovali o požadavku konzultanta z vodohospodářského oboru Petra Hlavínka jako spolupracující osoby znaleckého ústavu RSM TACOMA, a. s., které určil soud a na nichž se shodlo město Dvůr Králové nad Labem i majitel ČOV. Petr Hlavínek by se měl spolupodílet na vypracování revizního posudku na zjištění ceny za čištění odpadních vod v období od 29. června 2005 do konce roku 2013. Jeho požadavek na odměnu za  zpracování odborné expertizy ve sporech se společností EVORADO IMPORT, a. s., ve výši 970 tisíc Kč bez DPH zastupitelé města schválili. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…