Expozice v Muzeu Vysočiny Třebíč jsou nově přístupné i pro handicapované

20.09.2015 18:02

Po rozsáhlé stavební rekonstrukci třebíčského zámku zpřístupňuje Muzeum Vysočiny Třebíč nové expozice v tomto objektu i pro handicapované. Pro potřeby invalidních osob pohybujících se na vozících byla nainstalována výtahová plošina pro bezbariérový přístup do různých úrovní objektu, mimo dosah plošiny jsou k dispozici výsuvné transportní ližiny. Zřízeno bylo také hygienické zázemí pro imobilní spoluobčany.

Expozice v Muzeu Vysočiny Třebíč jsou nově přístupné i pro handicapované
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Při přestavbě objektu se pamatovalo i na osoby s dalšími druhy postižení. Ve spolupráci se Slepeckým muzeem při Technickém muzeu v Brně vznikly doprovodné texty k expozicím v Braillově písmu. Zrakově handicapovaný návštěvník tak bude mít možnost získat bližší informace ze speciálně upraveného textu o každé jednotlivé audionahrávce.

Do konce roku 2015 se ve spolupráci s Českou unií připravuje také realizace video nahrávek neslyšících průvodcovských textů stálými expozicemi Muzea Vysočiny Třebíč pro neslyšící a nedoslýchavé ve znakovém jazyce. Neslyšícím budou videonahrávky k dispozici na zapůjčených tabletech. Mimo to bude nahrán průvodce ve znakovém jazyce do informačního systému Průvodce4U, což je mobilní aplikace pro chytré telefony, které dokážou načíst informace z QR a NFC kódů umístěných u jednotlivých exponátech.

Zlepšení kvality poslechu nedoslýchavých návštěvníků

Na specifické nároky sluchově postižených pamatovalo muzeum i při obnově Kamenného sálu, vyhledávaného koncertního prostoru pro řadu kulturních akcí. Po obvodu stropu pod rekonstruovanou klenbou sálu byla instalována tzv. indukční smyčka, která v kombinaci se sluchadly slouží k zesílení zvuku a zlepšení kvality poslechu u nedoslýchavých návštěvníků.

V rámci konání akce Otevřené památky a srdce se Muzeum Vysočiny Třebíč přidává k Městskému kulturnímu středisku Třebíč a zpřístupňuje zdarma pro handicapované návštěvníky expozice Svět portálů a bran, Svět neživé přírody, Lidé.Místa.Osudy. a Valdštejnové na Třebíči ve čtvrtek 8. října 2015.

Návštěvníci mohou zároveň využít nabídku muzejního café-baru, zázemí pro rodiče s dětmi nebo internetovou studovnu. Muzeum Vysočiny Třebíč se tímto snaží umožnit přístup do svých nových expozic co nejširší veřejnosti, s ohledem na nejrůznější skupiny návštěvníků a jejich specifika, a zpříjemnit jim tak pobyt v nově opraveném a vybaveném objektu zámku v Třebíči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…