Frýdek-Místek: Cesty po městě ulehčuje občanům Seniortaxi, zájem o službu stoupá

19.01.2024 10:23 | Tisková zpráva

Seniortaxi ve Frýdku-Místku se těší stále většímu zájmu. Službu města, určenou pro nejstarší občany, loni využilo na 400 zájemců. Letos pokračuje s jiným dopravcem za totožných podmínek.

Frýdek-Místek: Cesty po městě ulehčuje občanům Seniortaxi, zájem o službu stoupá
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Taxislužba pro nejstarší občany je ve Frýdku-Místku stále v kurzu. Lidé si na výhodný dovoz zejména za zdravotnickou péčí zvykli a využívá jej stále více osob. V prvním roce fungování, tj. v roce 2020, službu využívalo na 70 až 350 cestujících měsíčně a řidiči absolvovali za měsíc 150 až 900 jízd. V roce 2023 se za měsíc průměrně přepravilo 400 seniorů, řidiči najeli na 1000 jízd a přibližně 3400 kilometrů.

„Nejčastěji si občané službu objednávají, když se potřebují přepravit k lékaři, například do nemocnice nebo do místeckých zdravotnických zařízení. Mezi seniory jsou často lidé se sníženou pohyblivostí či s jinými zdravotními problémy, tato služba je tak pro ně skutečně ulehčením,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast a zdravotnictví Leona Sárkőziová (ANO 2011).

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26590 lidí

V novém roce začala seniory přepravovat jiná dopravní společnost. Pro občany se však nic nezměnilo a službu mohou objednávat za stejných podmínek jako v předchozích letech. Navíc není nutné ani s novým rokem měnit či prodlužovat průkazky.

„Stále platí, že seniortaxi mohou využít obyvatelé starší 70 let, kteří mají trvalý pobyt na území města. Stačí, když si bezplatně vyřídí kartičku na odboru sociálních služeb vedle hlavní budovy magistrátu. Cestující zaplatí za jízdu dvacetikorunu a jednu osobu s sebou může svézt zdarma. Kvůli velkému zájmu doporučuji, aby si službu objednávali v předstihu,“ doplnila náměstkyně Leona Sárkőziová.

Obyvatelé mohou „taxík pro seniory“ využívat vždy ve všední den mezi 6. a 14. hodinou, a to po telefonickém objednání nejpozději den předem (v čase od 6 do 18 hodin). Seniortaxi mohou obyvatelé využít maximálně 6x měsíčně, a to proto, aby byla dostupná pro všechny zájemce. Jako cíl cesty mohou uvádět nejen zdravotnická zařízení a lékárny, ale také například poštovní pobočky, vlakové nebo autobusové nádraží, kluby seniorů, knihovny, Centrum aktivních seniorů nebo Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje, dále také kontaktní místa energetických závodů, plynáren či vodáren, řidiči je dovezou také ke hřbitovům nebo na aquapark.

Město Frýdek-Místek od roku 2020 do konce roku 2023 dotovalo službu téměř čtyřmi a půl miliony korunami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí

10:04 Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí

Jak pomoci k zadržení vody v půdě a v boji se suchem, je otázkou a pro města naléhavou výzvou. Kvůli…