Frýdek-Místek: O čem rozhodli radní?

14.02.2018 7:35

Radní města začátkem února projednávali body, které budou v pondělí 26. února předloženy zastupitelům ke schválení. Zahrnují mimo jiné vydání nových i rozšíření stávajících vyhlášek nebo podporu výstavby basketbalové haly.

Frýdek-Místek: O čem rozhodli radní?
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Radní schválili další rozšíření vyhlášky o regulaci provozní doby hostinských provozoven z důvodu rušení nočního klidu a narušování veřejného pořádku. Vyhlášku město zavedlo loni v létě na základě stížností občanů na hluk, nepořádek, výtržnictví a vandalismus v blízkosti některých barů a podniků.

„Mezi prvními jsme omezili provozní dobu non-stop provozovny na Růžovém pahorku ve Frýdku. Koncem roku ji následoval Krokodýl na ulici Zahradní a Zubr na ulici Brožíkova. Teď jsme schválili rozšíření vyhlášky o další dvě provozovny Cihla na ulici Dobrovského a Kraken na sídlišti Slezská, což jsou provozovny v panelákové zástavbě,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký s tím, že zejména na Kraken, kde se pořádají diskotéky, byly stížnosti ve stále větším rozsahu.

A výčet podniků ještě není u konce. Do vyhlášky hodlá vedení města zahrnout i podnik MammaMia u místeckého náměstí, v historické části města.

„V podniku se konají diskotéky a soustředí se v něm zejména mladí lidé. V jeho těsné blízkosti evidujeme již delší dobu nepořádek - rozbité skleničky i láhve, nedopalky od cigaret, odpadky, a to v takové míře, že naše technické služby tam po každém víkendu posílají uklízecí četu. Naše trpělivosti je ale u konce. O víkendu, před jarními prázdninami, létaly před tímto podnikem vzduchem popelnice až na druhou stranu komunikace. To už není o bavení se na diskotéce. Došlo k ničení obecního majetku, odpadky se válely všude kolem. Proto budeme požadovat, aby i v tomto podniku byla omezena provozní doba do půlnoci a v pátek a v sobotu do jedné v noci. Pokud to zastupitelé schválí, bude omezení platné od 1. března,“ řekl primátor Pobucký.

Cílem vyhlášky je zajistit občanům, bydlících v okolí provozoven, právo na pokojné bydlení a spánek, ale také ochranu soukromého a rodinného života a majetku.

Radní doporučují zastupitelům schválit i další body

Město má také v plánu vydat vyhlášku o regulaci používání zábavní pyrotechniky s cílem chránit občany a zvířata před hlukem, který použití pyrotechniky provází.

„Loňský rok byl v tomto ohledu extrémní, lidé odpalovali rachejtle a ohňostroje téměř denně už dva týdny před Silvestrem. Hluk s tím spojený stresoval nejen lidi, ale i zvířata, zejména psy. Navrhujeme používání zábavní pyrotechniky zakázat, s výjimkou 31. prosince a 1. ledna,“ upřesnil primátor.

Radní schválili a doporučují zastupitelům schválit i další body. Například prodat pozemek a přispět na výstavbu basketbalové haly, kterou hodlá vybudovat spolek Basketpoint u 5. základní školy. Předseda spolku se na město obrátil se žádostí o prodej pozemku pro halu a o 17milionovou investiční dotaci na výstavbu haly, přičemž celkové náklady na výstavbu haly činí zhruba třicet pět milionů.

„My se snažíme mládežnický sport podporovat v co největší míře. Ještě letos se chystáme stavět halu Krystal - pro florbal, házenou a vrcholové sporty a v budoucnu bychom chtěli mít i plavecký bazén. Postavit v dohledné době ještě halu na basket je téměř nad naše možnosti. Pokud ale zastupitelé odsouhlasí prodej pozemku za běžnou cenu šest set korun za metr čtvereční a investiční dotaci spolku Basketpoint, budeme mít i halu na basket, která by svému účelu sloužila minimálně 15 let, takový by byl závazek spolku vůči městu,“ upřesnil primátor Pobucký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…